Home » D:News » Cum afectează carenţa de fier sistemul imunitar

Cum afectează carenţa de fier sistemul imunitar

Cum afectează carenţa de fier sistemul imunitar
Publicat: 04.12.2017
De multe ori, fierul disponibil în organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului , iar de aici la apariţia anumitor probleme de sănătate nu mai este decât un pas, pentru că acesta este esenţial pentru funcţionarea sănătoasă a întregului corp, inclusiv a inimii, muşchilor şi celulelor roşii din sânge. De asemenea, fierul este important pentru o sănătate mintală şi fizică optimă şi are rol în păstrarea nivelului ridicat de energie.
În ciuda prevalenţei sale, foarte mulţi oameni nu recunosc simptomele carenţei de fier,iar obţinerea unui diagnostic corect este o provocare pentru medici. Conform OMS, carenţa de fier la femei şi bărbaţi reduce cu 30% rezultatele şi performanţa muncii fizice şi poate fi prezentă cu sau fără anemie.
 
”Precum titanicul care a fost lovit şi scufundat de un aisberg, tot aşa, calitatea vieţii pacientului cu boli inflamatorii intestinale poate să fie afectată de acest duşman nevăzut care este carenţa de fier. Pacientul sesizează din păcate doar faţa văzută, respectiv anemia feriprivă. Nu tratăm şi nu corectăm suficient aceste carenţe, iar evidenţierea problemei va aduce un pic de mai bine unor pacienţi în mare suferinţă. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care, pe cale de consecinţă, duc la pierderi de fier. Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile în testele uzuale, dar determină o simptomatologie specifică. De aceea, investigarea deficitului de fier este importantă la aceste persoane şi se face prin parametri specifici.
 
Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotală între numeroase cauze de deficit de fier şi decizia soluţiei terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie ţinut cont de faptul că aparatul digestiv are o capacitate limitată de absorbţie a fierului administrat pe cale orală, iar acest fier este în general greu de suportat”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu.
 
Citeşte continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase