Home » D:News » Ce simptome şi factori de risc are osteoporoza şi ce metode de diagnosticare există

Ce simptome şi factori de risc are osteoporoza şi ce metode de diagnosticare există

Ce simptome şi factori de risc are osteoporoza şi ce metode de diagnosticare există
Publicat: 28.01.2018
Osteoporoza este o boală scheletică sistemică, ce se caracterizează prin scăderea densităţii minerale osoase, care duce la fragilitatea osului şi la creşterea riscului de fractură, de obicei la nivelul şoldului sau al coloanei vertebrale.

Un timp, persoana care prezintă afecţiunea poate să nu simtă boală, deoarece pierderea de masă osoasă se manifestă în timp şi este asimptomatică.

‘Osteoporoza este caracteristică vârstnicilor şi înseamnă “os poros” . Asociată cu afecţiunea structurii osoase tuberculare, creşte riscul fracturării osului în urma celui mai mic traumatism. Uneori, chiar fără vreo traumă.

Aparent, oasele osteoporotice arată normal, boala reflectându-se în structura lor internă, acestea putând fi profund afectate”, spune medicul ortoped Mihai Rascu pentru Ce se întâmplă, doctore?

Pierderea osoasă poate începe încă de la 25 de ani, asta în cazul în care rezerva osoasă iniţială a fost prea mică. Însă, începând cu vârsta de 35 de ani, osul se deteriorează, acesta fiind un fenomen normal şi natural odată cu trecerea anilor.
 
”În cazul în care procesul de pierdere osoasă este prea alert, apare creşterea riscului de fractură la o simplă cădere ori la un efort mediu ca intensitate, cum ar fi afecţiunea vertebrelor în cazul unei ridicări.
 
Aşadar, osteoporoza este o boală silenţioasă până când apare o fractură’’, mai spune Dr. Rascu, de la clinica Ortokinetic.
 
Factori de risc pentru osteoporoză:
istoric de osteoporoză în familie;
fractura după o căzătură sau o lovitură minoră;
fumatul sau consumul de alcool;
utilizarea prelungită a medicamentelor, cum ar fi corticosteroizi;
femeile care au intrat la menopauză înaintea vârstei de 45 de ani sau cărora li s-a oprit ciclul menstrual timp de mai mult de 12 luni;
bărbaţii care au suferit de impotenţă, lipsa libidoului sau alte simptome legate de un nivel scăzut de testosteron.
Orice răspuns afirmativ poate evidenţia un risc crescut de osteoporoză şi necesită o vizită la medic.
 
Diagnosticul osteoporozei
Osteoporoza poate afecta semnificativ independenţa pacientului. Până la 25% dintre pacienţii cu fractură de sold necesită îngrijire pe termen lung într-o clinică. Fracturile vertebrale sunt cele mai frecvente şi apar mai devreme în cursul vieţii decât alte tipuri de fracturi osteoporotice.
 
”Din cauza conexiunii între activitatea hormonală şi densitatea osoasă, femeile sunt mai predispuse riscului pentru osteoporoză, cu atât mai mult cu cât sunt în primele decade ale menopauzei.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase