Prima pagină D:News

Simptomele şi modul în care poate fi tratată rubeola

03.06.2018 | ● Vizualizări: 298

Rubeola este o boală infecto-contagioasă, specific umană, dată de virusul rubeolic . Se caracterizeză prin erupţie, alterarea stării generale şi adenopatii laterocervicale. Poate apărea la orice vârstă.

„Ca şi epidemiologie, este important să ştim că apare la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Pacientul prezintă rar febră’’, precizeză medicul pediatru Flavia Vornicu pentru Ce se întâmplă, doctore?
 
„Rezervorul de infecţie este exclusiv uman şi este dat de bolnavii acuţi (aparenţi sau inaparenţi clinic). Contagiozitatea este cuprinsă între 40 % şi 80%. Poarta de intrare este mucoasa respiratorie, posibil şi cea conjunctivală (prin frecare cu mâna contaminată)’’, adaugă pediatrul Cristina Mihăilă.
 
Afecţiunea se manifestă prin mici semne premonitorii: disconfort, subfebrilitate, dureri în gât şi chiar artralgii. „Apoi apare un singur val de erupţie generalizată, concomitent pe faţă, trunchi şi membre, erupţie sub formă de mici pete, ca bobul de orez, roz”, mai spune Cristina Mihăilă.  
 
„Evoluţia bolii este una uşoară, singura care pune probleme mari este rubeola congenitală. Profilaxia se face cu vaccinul ROR la vârsta de 1 an, iar ca tratament optăm pentru unul simptomatic:
 
izolarea la domiciliu timp de 7-10 zile, cu repaus la pat
hidratare corespunzătoare cu: supe, ceaiuri, apă, sucuri naturale de fructe
evitarea contactului cu femeile gravide
dacă micuţul prezintă febră, se pot administra:ibuprofen, paracetamol
administrarea de soluţii calmante (mixture  mentolată, calamină ) la nivelul tegumentelor”, adaugă medicul pediatru  Flavia Vornicu. 
 
Citeşte continuarea pe CSID.
 

 

Tag-uri: rubeola | simptome | tratare | boala | eruptie | virus