Home » D:News » O rachetă Falcon 9 a produs o gaură de aproape 900 de kilometri în ionosferă

O rachetă Falcon 9 a produs o gaură de aproape 900 de kilometri în ionosferă

Publicat: 28.03.2018
Rachetele pot lăsa urme în armosferă după lansare, iar SpaceX a învăţat probabil acest lucru pe propria piele. Cercetătorii au determinat că lansarea unui Falcon 9 în august 2017 nu doar că a creat o undă de şoc circulară, dar a creat şi o gaură de 899 de kilometri în plasma ionosferei. Fenomenul a fost produs de încărcătura uşoară a rachetei.

Conform Engadget, majoritatea rachetelor au o traiectorie curbată pentru reducerea efectului gravitaţiei. Însă racheta companiei SpaceX căra o încărcătură atât de uşoară încât a fost lansată pe o traiectorie aproape verticală. Conform analizelor specialiştilor, stratul ionosferei s-a refăcut după trei ore de la lansare. 

În sine, gaura din ionosferă nu a creat haos, însă astfel de lansări mai frecvente şi mai puternice ar putea distruge sistemele de navigaţie GPS. Operatorii vor fi nevoiţi să supravegheze mai atent lansările pentru a fi siguri că nu vor crea dereglări ale sistemelor de telecomunicaţii. La bordul rachetei Falcon 9 lansată în august 2017 s-a aflat satelitul FORMOSAT-5.  

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase