Home » D:News » Cum se manifestă, ce efecte are şi cum se poate preveni paradontoza

Cum se manifestă, ce efecte are şi cum se poate preveni paradontoza

Cum se manifestă, ce efecte are şi cum se poate preveni paradontoza
Publicat: 03.04.2018
La nivel global, 1 din 3 persoane suferă de sângerări gingivale, acestea putând reprezenta unul dintre primele semne ale unor afecṭiuni mai grave. Lăsate netratate, pot duce la pierderea dinṭilor.

Placa bacteriană, tartru dentar, gingivită şi parodontopatie

În mod normal, în cavitatea bucală se regăsesc mai multe tipuri de bacterii, iar, în timp, acumularea plăcii bacteriene determină formarea tartrului dentar. Acesta provoacă inflamarea şi sângerarea gingiilor, afecţiune numită gingivită. Ignorată, gingivita poate evolua în parodontopatie marginală, cunoscută drept parodontoză.

Tot mai multe persoane nu consideră această afecţiune un motiv de îngrijorare, deoarece prezintă simptome din cele mai obişnuite, care pot trece uşor neobservate, precum:

  • sângerări gingivale
  • depuneri de tartru
  • respiraţie urât mirositoare
  • alungirea şi spaţierea dinţilor
  • sensibilitatea dinţilor la cald şi la rece
  • retragerea gingiilor

Gingiile inflamate ascund bacterii dăunătoare care duc la liză osoasă (distrucţia osului). Prin urmare, deşi, retracţia gingivală poate fi nesemnificativă şi trece uşor neobservată, distrucţia osului subiacent este mult mai accentuată. Această liză osoasă se descoperă doar în cadrul unei consultaţii de specialitate şi prin investigaţii radiologice.

Pe timpul sarcinii, femeile sunt mai susceptibile de inflamaţii şi sângerări gingivale, iar cele care suferă de parodontoză înainte de a rămâne însărcinate observă o agravare a bolii după ce sarcina se instalează. Vinovate de exacerbarea inflamaţiilor gingivale sunt schimbările hormonale suferite de organismul femeii însărcinate.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase