Home » D:News » Bătălia preţurilor: concurenţă strânsă la transporturile aeriene, feroviare, cu autocarul sau cu maşina către Istanbul şi Salonic

Bătălia preţurilor: concurenţă strânsă la transporturile aeriene, feroviare, cu autocarul sau cu maşina către Istanbul şi Salonic

Bătălia preţurilor: concurenţă strânsă la transporturile aeriene, feroviare, cu autocarul sau cu maşina către Istanbul şi Salonic
Publicat: 24.05.2018
Varianta auto concurează strâns cu cea feroviară în transportul pe rutele Bucureşti-Istanbul şi Bucureşti-Salonic, iar varianta aeriană presupune achiziţia unui bilet din timp, arată comparaţia preţurilor din oferte, realizată de MEDIAFAX.

Pentru Bucureşti-Istanbul, o călătorie efectuată în data orientativă 17 august (vineri), cel mai ieftin transport este cu autocarul, a cărui cursă este de doar 35 de euro, urmat de tren (CFR Călători) cu 54 de euro, apoi 55 de euro costă un drum cu maşina personală şi 63 de euro cu avionul, scrie Mediafax.

Raportat la timpul călătoriei, cel mai avantajos mijloc de transport este însă avionul, unde durata medie este de o oră, urmat de maşina personală al cărei timp de parcurs este de 9 ore şi câteva minute, în timp ce o călătorie cu trenul de la Bucureşti la Istanbul poate dura 18 ore. Menţionăm că în cazul avionului, pentru a obţine preţuri reduse, biletul trebuie achiziţionat cu cât mai mult timp posibil înaintea călătoriei.

Se observă o concurenţă strânsă din punctul de vedere al preţurilor între varianta auto (maşina personală sau autocar) şi cea feroviară.

Pentru ruta Bucureşti-Salonic (Grecia), o călătorie efectuată în data de 17 august (vineri), cele mai mici costuri de transport sunt cu CFR Călători, la egalitate cu maşina personală, unde o cursă este de 56 de euro, urmat de autocar cu 60 de euro, iar cu avionul preţurile încep de la 80 de euro.

Raportat la timpul călătoriei, cel mai avantajos mijloc de transport este tot avionul ca şi în cazul Bucureşti-Istanbul, durata medie fiind între 3 şi 4 ore, urmat de maşina personală şi autocar, variante în care timpul mediu de parcurs ajunge la 9 ore, în timp ce o călătorie cu trenul de la Bucureşti la Salonic ajunge să dureze până la 18 ore.

În cazul călătoriei cu maşina personală, costul unei călătorii este calculat per total autovehicul, în condiţiile unui consum mediu de 7,5 l la 100 km, ceea ce înseamnă că pentru o persoană costul poate coborî substantial în funcţie de numărul pasagerilor. Spre exemplu, pentru un transport cu 4 pasageri preţul arătat mai sus se împarte la 4.

CFR Călători a anunţat recent că în perioada iunie-octombrie 2018 pasagerii vor avea legături directe de la Bucureşti către Salonic, Halkali/Istanbul, Sofia şi retur, iar pasagerii îşi pot deja rezeva biletele de călătorie la aceste trenuri.

„Trenul către Turcia va circula zilnic între 3 iunie şi 1 octombrie 2018 şi va avea în compunere un vagon cuşetă cu 4 locuri în cabină. Acesta va pleca din staţia Bucureşti la ora 12.45 şi va sosi în staţia Halkali dimineaţa, la ora 7.40. Din staţia Halkali trenul pleacă la ora 21.40 şi ajunge în staţia Bucureşti la ora 19.00, a doua zi”, se precizează într-un comunicat al CFR Călători.

CFR Călători menţionează că între Halkali şi gara Sirkeci, din centrul oraşului Istanbul, compania feroviară turcă (TCDD) asigură transport auto, astfel:
-cu plecare din Halkali la ora 8.00 şi sosire în Istanbul la ora 9.00
-cu plecare din Istanbul la ora 20.00 şi sosirea în Halkali la ora 21.00.

Compania feroviară anunţă că o călătorie dus către Halkali/Istanbul costă aproximativ 54 de euro, la vagon cuşetă cu 4 locuri, însă preţurile (exprimate în lei) pot varia în funcţie de cursul valutar.

„Pasagerii care doresc să ajungă cu trenul în Grecia în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2018 vor putea călători între Bucureşti Nord – Salonic şi retur, o dată pe săptămână, cu plecare vinerea la ora 12.45 din Bucureşti şi sosire în Salonic sâmbăta la ora 6.30. Întoarcerea se face duminica cu plecare din staţia Salonic la ora 23.10 şi sosire în staţia Bucureşti Nord luni, la ora 19.00. Trenul care circulă către Grecia va avea în compunere un vagon clasa a 2-a, un vagon cuşetă cu 6 locuri, respectiv 4 locuri în cabină. Un bilet de călătorie dus, Bucureşti-Salonic, costă aproximativ 45 de euro la vagon clasa a 2-a, 56 de euro la vagon cuşetă de 6 locuri şi 62 de euro la vagon cuşetă de 4 locuri”, arată comunicatul.

CFR Călători menţionează că trenul care circulă spre Sofia pleacă zilnic la ora 12.45 şi ajunge la 22.30, iar un bilet de călătorie dus costă aproximativ 30 de euro la clasa a 2-a. De la Sofia, plecarea este la ora 9.20 şi sosirea în staţia Bucureşti Nord la ora 19.00.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase