Home » D:News » Profesorii care au inventat parizerul fără aditivi cancerigeni obţin premii pe bandă rulantă

Profesorii care au inventat parizerul fără aditivi cancerigeni obţin premii pe bandă rulantă

Publicat: 20.06.2018
O echipă de profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a fost premiată pentru două invenţii din domeniul alimentar. Gălăţenii au primit medalia de aur la Salonul de Inventică de la Timişoara pentru parizerul şi colorantul alimentar fără aditivi cancerigeni.
După premiile obţinute în primăvară la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca, recent cercetătorii au primit medalii de aur la o expoziţie organizată la Timişoara, informează Mediafax
 
Juriul a fost atras de colorantul pe bază de cătină şi sânge care reduce nitritul rezidual.
 
”Preocupările noastre privind eliminarea azotitului din preparatele din carne, utilizarea cătinei ca posibil înlocuitor al acestui azotit, toate ne-au condus la nişte rezultate de recunoaştere. Am reuşit să obţinem o valorificare superioară a sângelui, un subprodus de abatorizare care, din păcate, în România la această oră nu se valorifică în sistem alimentar. Este un produs extrem de valoros şi, mai mult de atât, reuşeste să ne rezolve problema colorării din punct de vedere organoleptic a preparatelor din carne, fără însă a păstra acel risc de conţinut de azotit rezidual”, a declarat profesorul Petre Alexe.
 
Produsul care poate fi folosit în industrie a fost inventat de trei profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.
 
Cei trei încearcă să-i convingă pe industriaşii din domeniu să le folosească invenţia.
 
”Săptămâna viitoare, la o mare fabrică de preparate de carne vom face experimente industriale la nivel de tone şi zeci de tone, adică experimente care să confirme posibilitatea de lansare în industrie a acestor idei. Nu vă ascund faptul că avem o luptă destul de dificilă în a-i convinge pe cei din România să facă eforturi în valorificarea sângelui. De la un animal aproximativ 3,5 la sută din sânge poate fi recuperat, care are o compoziţie chimică comparativ cu a cărnii slabe de vită. Ceea ce înseamnă că valoarea acestui sânge este uriaşă. Mai multe decât toate, sângele reprezintă un component care are toate elementele nutritive şi mai ales uşor asimilabilă. Este mare păcat că un asemenea produs care poate să coloreze natural preparatul din carne să fie aruncat sau să ajungă în industria chimică sau să fie valorificat pentru făină furajeră”, a precizat Petre Alexe.
 
La Salonul de Invenţii de la Timişoara, profesorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au fost premiaţi şi pentru parizerul fără adaos de nitrit.
 
 
Alimentul, care este făcut cu carne de porc şi şrot de cătină, a fost remarcat deoarece în compoziţa sa nu se găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii. Produsul obţinut după 40 de ani de cercetare are valabilitatea de cel mult 28 de zile, iar gustul nu diferă în comparaţie cu parizerul tradiţional. Acesta poate fi fabricat în toate unităţile existente, fără a fi nevoie de investiţii suplimentare, şi a atras atenţia unor agenţi economici din Bucureşti şi Braşov.
 
„Parizerul din carne de porc cu şrot de cătină, medaliat cu aur, a prezentat interes pentru o firmă mare de la noi din ţară. Ne-am deplasat, am discutat cu acel producător şi am încercat să rezolvăm anumite aspecte economice. Colorantul pe bază de sânge şi cătină şi parizerul pe bază de cătină congelată vin ca urmare a acestor discuţii cu agenţii economici şi trebuie să venim în ajutorul lor pentru a transpune aceste produse la scară industrială”, a spus profesorul cercetător, Cristian Dima.
 
Industriaşii care vor cumpăra produsele inventate de cercetătorii gălăţeni vor plăti o redevenţă universităţii şi profesorilor care au contribuit la obţinerea brevetelor.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
O furtună solară „cataclismică” a lovit Pământul în urmă cu aproape 3.000 de ani
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
A fost descoperit un semiconductor care consumă de 1 miliard de ori mai puțină energie
O nouă tehnologie poate pătrunde adânc în Pământ pentru a detecta cutremurele
O nouă tehnologie poate pătrunde adânc în Pământ pentru a detecta cutremurele
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
O figurină reprezentând capul unui „om-șarpe” de acum 7.500 de ani îi nedumerește pe cercetători
Semnele bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în felul în care vorbim
Semnele bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în felul în care vorbim
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Ce s-a întâmplat după ce gene mai vechi decât însăși viața au fost introduse în șoareci
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Imagini din satelit arată că Antarctica este mai verde astăzi decât în urmă cu 35 de ani
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Barbarii din epoca romană purtau cu ei linguri care i-ar fi putut ajuta în luptă
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Premii de Excelenţă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la Gala Mari Sportivi 2024
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi bărbat este o chestiune de vârstă. Dar a fi un gentleman este o chestiune de alegere”
Vin Diesel, cel mai „furios” și mai „rapid” actor de la Hollywood. „A fi bărbat este o chestiune nativă. A fi ...
Samuel Bartram, portarul „pierdut în ceață” pe terenul de fotbal
Samuel Bartram, portarul „pierdut în ceață” pe terenul de fotbal
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!
Neuronii nu arată așa cum credeam, dezvăluie un studiu controversat
Neuronii nu arată așa cum credeam, dezvăluie un studiu controversat
Test de cultură generală. De ce unii fermieri hrănesc vacile cu magneți?
Test de cultură generală. De ce unii fermieri hrănesc vacile cu magneți?
O nouă planetă din sistemul Kepler-51 a fost descoperită cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb
O nouă planetă din sistemul Kepler-51 a fost descoperită cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb
Dieta modernă, vinovată pentru explozia cazurilor de cancer în rândul tinerilor
Dieta modernă, vinovată pentru explozia cazurilor de cancer în rândul tinerilor
Japonia a trecut prin cea mai caldă toamnă din ultimii 126 de ani
Japonia a trecut prin cea mai caldă toamnă din ultimii 126 de ani
Paul McCartney va cânta la redeschiderea catedralei Notre-Dame de Paris
Paul McCartney va cânta la redeschiderea catedralei Notre-Dame de Paris