Home » D:News » Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş a murit

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş a murit

Publicat: 07.08.2018
Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani.
Dumitru Fărcaş a murit într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct.
 
Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Flavius Milăşan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaş vor fi comunicate de familie.

”În noaptea de luni spre marţi a decedat Dumitru Fărcaş în urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. În luna mai a împlinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea şi funcţia de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a instituţiei îi poartă numele. Transmitem condoleanţe familiei”, a spus Milăşan.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler.
 
În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.
Credit foto: Mediafax Foto
 
„Taragotul şi un acordeon au fost furate dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, care fusese lăsat neasigurat. Bunurile furate valorează aproximativ 7.000 de euro”, au spus atunci surse din Poliţia Capitalei. Dumitru Fărcaş şi alţi artişti sosiseră la Ateneu pentru a participa la spectacolul aniversar „Zamfir – 50 de ani pe scenă”. Hoţii au acţionat după ce aceştia au coborât din microbuz. Cel mai probabil, ei ar fi găsit o uşă a microbuzului deschisă.
 
Dumitru Fărcaş declara atunci pentru MEDIAFAX că taragotul Stowasser care i-a fost furat este instrumentul său de suflet, pe care a cântat timp de 55 de ani.
 
Ulterior, un bărbat care susţinea că a furat taragotul lui Dumitru Fărcaş, dintr-un autobuz parcat în faţa Ateneului Român, s-a predat, la Secţia 1 Poliţie. Potrivit unor oficiali din Poliţie, bărbatul de 38 de ani le-a spus poliţiştilor că a furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român acordeonul şi taragotul lui Dumitru Fărcaş. Bărbatul a spus că a crezut că în cutia cu instrumente muzicale se aflau parfumuri, au precizat surse apropiate anchetei. Acesta a arătat că era singur când a furat taragotul şi acordeonul lui Fărcaş, însă poliţiştii au vizionat imagini surprinse de camerele de supraveghere din zona Ateneului Român şi au stabilit că la furt au participat trei persoane, acestea fiind identificate, potrivit surselor citate.
 
Taragotul lui Dumitru Fărcaş a fost vândut de hoţi cu 100 de lei unui bărbat care a susţinut, iniţial, că a găsit instrumentul într-un parc din zona Basarab, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie, care au precizat că anchetatorii au recuperat şi acordeonul furat.
 
Astfel, interpretul şi-a recuperat taragotul, instrumentul fiind adus cu trenul la Cluj-Napoca de către un poliţist care i l-a predat artistului la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase