Home » D:News » Tusea: când trebuie să mergem la medic?

Tusea: când trebuie să mergem la medic?

Tusea: când trebuie să mergem la medic?
Publicat: 25.01.2019
Dr. Camelia Oprea, medic specialist medicină internă, cu competenţe de ecografie generală şi ecocardiografie, explică, pas cu pas, ce este tusea, de câte feluri e, când şi de ce tuşim şi, mai ales, când e cazul să ne îngrijorăm.

Tusea  este un act reflex (involuntar) care presupune un expir exploziv, zgomotos care prin viteză mare a aerului expirat permite antrenarea materiilor existente în căile repiratorii şi eliminarea lor pe cale orală. Tusea nu este o boală, ci un simptom asociat unor afecţiuni variate (cel mai frecvent însoţeşte un episod de intercurenţă respiratorie (traheobronşită, laringită, pneumonie, gripă) sau afecţiuni mult mai complexe de genul neoplasm pulmonar. Afecţiunile cu evoluţie limitată în timp (procesele infecţioase – pneumonii, gripă, traheobronşită), tusea este însoţită şi de alte manifestări specifice unui proces infecţios viral sau bacterian – febra, frison, junghi toracic, stare generală afectată).Simptome se remit, iar tusea poate să persiste în medie 3 săptămâni după un astfel de episod. Îngrijorătoare este tusea care persistă şi după 5-8 săptămâni (numită tuşe cronică). Tusea cronică este cel mai adesea motivul prezentării la un consult de specialitate.

Productivă sau uscată?

Vorbim astfel despre o tuse umedă (productivă) sau o tuse seacă. Dacă este productivă are valoare aspectul sputei (macroscopic, adică privit cu ochiul liber): sputa seroasă (lichid transparent, incolor), sputa purulentă (galben verzui), sputa cu striuri sanghinolente (hemoptizia). Dacă este în cantitate suficientă poate fi recoltată în borcanele speciale pentru analize specifice.

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase