Home » D:News » Iniţiativa ecologică în Galaţi: cum pot fi reciclaţi brazii de Crăciun – GALERIE FOTO

Iniţiativa ecologică în Galaţi: cum pot fi reciclaţi brazii de Crăciun – GALERIE FOTO

Descopera 01.09.2019
Iniţiativa ecologică în Galaţi: cum pot fi reciclaţi brazii de Crăciun – GALERIE FOTO
Brazii de Crăciun din oraşul Galaţi devin îngrăşământ pentru plante. Demersul este realizat de societatea locală de salubrizare care adună brazii de la gunoi pentru a obţine tone de compost. Îngrăşământul urmează să fie utilizat pe spaţiile verzi din oraş.
În această perioadă, când gălăţenii aruncă brazii naturali, angajaţii societăţii locale de salubrizare îi adună brazii şi îi transformă în îngrăşământ ecologic, produsul finit fiind extrem de util pentru plante, scrie Mediafax.
 
Conform experţilor, îngrăşământul are pH scăzut şi este în totalitate natural.
 
„În această perioadă se colectează toţi brazii de la populaţie, sunt aduşi la noi la staţie unde sunt tocaţi şi vor ajunge compost, îngrăşământ. Este o operaţiune care durează. Se ţine o evidenţă, brazii sunt cântăriţi şi la final se va şti câţi brazi au intrat la noi. Acest compost este foarte bun, noi tocăm inclusiv creanga, materialul bio care vine de la Piaţa, fermentează şi apoi se formează compost”, a precizat pentru presă reprezentantul societăţii de salubrizare din Galaţi, Virgil Ciobanu.
 
Produsul este folosit pentru spaţiile verzi din oraş şi pentru serele municipiului. De asemenea, societatea gălăţeană îl poate vinde, preţul unei tone de compost fiind în jur de 150 de lei, scrie Mediafax.
 

Galerie foto

vezi galeria
3 foto
 
„Brăduţii colectaţi zilele acestea ajung la staţia de sortare din oraşul Galaţi, sunt tocaţi cu acest utilaj. Tocătura este apoi distribuită în brazde, periodic brazdele sunt întoarse, sunt proiectate în funcţie de temperatură. După trei, patru luni rezultă compostul pe care îl utilizăm în amenjarea spaţiilor verzi din municipiu. Avem un tarif aprobat de Consiliul Local, doritorii pot veni şi solicita să cumpere acest compost. Costă 150 de lei tona. Asigurăm în primul rând necesarul municipiului, ceea ce este surplus ajunge la ceilalţi doritori”, a declarat directorul societăţii de salubrizare, Mirela Furtună.
 
De aceea, reprezentanţii societăţii de salubrizare îi roagă pe localnicii din Galaţi să lase brazii lângă containerele de gunoi pentru a uşura munca muncitorilor.
 
„Ne-am dori ca brazii să nu fie aruncaţi pur şi simplu. Îi rugăm pe gălăţeni să-i lase lângă punctele de colectare pentru ca noi să-i luăm de acolo sau îi ducem direct la staţia de sortare. Ideal ar fi ca brazii să nu fie lăsaţi cu pungi de plastic şi globuri sparte, dar, oricum, noi avem muncitori care îi despodobesc şi ei”, a precizat Mirela Furtună.
 
Utilajul care zilele acestea procesează brazii de Crăciun este folosit, în alte scopuri, pe tot parcursul anului, de către angajaţii societăţii de salubrizare.
 
Conform statisticilor, în staţia de compostare din Galaţi ajung anual circa 2.000 de tone de deşeuri vegetale, din care rezultă cel puţin jumătate din această cantitate.