Home » D:News » Un studiu de amploare arată diferenţe semnificative între băieţi şi fete în raţionamentul spaţial, o aptitudine cheie în dezvoltarea ulterioară a omului

Un studiu de amploare arată diferenţe semnificative între băieţi şi fete în raţionamentul spaţial, o aptitudine cheie în dezvoltarea ulterioară a omului

Un studiu de amploare arată diferenţe semnificative între băieţi şi fete în raţionamentul spaţial, o aptitudine cheie în dezvoltarea ulterioară a omului
Publicat: 16.04.2019
Masculii au un mic avantaj în performanţă la rotaţie mintală (un test de raţionament spaţial) în primii ani de şcoală, iar acest avantaj creşte constant odată cu vârsta, triplându-se la sfârşitul adolescenţei. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Emory University, Statele Unite, şi a fost descrisă în detaliu în Psychological Bulletin.

„Unii cercetători spuneau că este o diferenţă intrinsecă între genuri în ceea ce priveşte raţionamentul spaţial – băieţii sunt mai buni la asta decât fetele”, a precizat autoarea principală, Jillian Lauer. „Deşi rezultatele noastre nu exclud posibilitatea ca influenţele biologice să contribuie la diferenţa dintre genul, ele sugerează că alţi factori pot fi mai importanţi în diferenţierea acestor aptitudini în timpul copilăriei”, a adăugat aceasta.

Echipa a realizat o meta-analiză care a inclus 128 de studii de diferenţe între genuri la raţionament spaţial, combinând statistici care includ mai mult de 30.000 de copii şi adolescenţi cu vârstele cuprinse între 3 şi 18 ani. Autorii au găsit că nu există diferenţe între genuri la testele de rotaţie mintală la preşcolari, dar un mic avantaj la băieţi a apărut la copii cu vârstele cuprinse între 6 şi 8 ani, scrie Science Daily.

Rotaţia mintală este unul dintre indicatorii raţionamentului spaţial. „Dacă îţi faci bagajul şi încerci să-ţi dai seama cum fiecare obiect  s-ar potrivi în acel spaţiu sau dacă asamblezi mobilă bazându-te pe o diagramă, îţi imaginezi cum diferite obiecte se pot roti pentru a intra acolo”, a explicat Lauer. 

Rotaţia mintală este facultatea cognitivă care este folosită foarte mult şi în jocul de Tetris, unde se încearcă potrivirea unor figuri geometrice în anumite spaţii, mişcându-le şi rotindu-le.

„Acum că am caracterizat modul în care diferenţele în raţionamentul spaţial se dezvoltă la copii, putem să începem să analizăm motivele pentru apariţia acestor diferenţe”, a mai spus Lauer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bărbaţii navighează mult mai bine decât femeile. Motivul neplăcut de la baza acestei diferenţe

De ce sunt femeile mai pricepute la multitasking, comparativ cu bărbaţii?

De ce femeile în vârstă au o sănătate mai precară decât bărbaţii

Care este motivul pentru care femeile au cu cinci ore mai puţin timp liber decât bărbaţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase