Home » D:News » Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

Descopera 05.07.2019
Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr
Militanţii pentru sănătate din Marea Britanie afirmă că etichetarea înşelătoare a mâncării şi mesajele de marketing îi păcălesc pe consumatori să creadă că prezenţa mierii în produsele cumpărate ar fi o alternativă sănătoasă la zahărul alb, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Descoperirile au fost făcute într-un studiu realizat de organizaţia nonprofit Action on Sugar. Activitatea fundaţiei se concentrează asupra cercetărilor legate de zahăr şi de efectele acestuia asupra sănătăţii. Membrii organizaţiei susţin că produsele care se laudă că au miere în componenţă – precum mărcile cunoscute de cereale sau batoanele – pot să aibă chiar şi de 25 de ori mai mult zahăr decât mierea obişnuită.

Mierea, un îndulcitor natural, poate fi folosită pentru a da iluzia că un articol este mai sănătos, deşi este alcătuit din multe substanţe artificiale.

Includerea alimentului la categoria ″zaharuri libere″ – care conţine atât compuşi chimici (glucoză şi fructoză), cât şi îndulcitorii aflaţi în mod natural în miere – le dă şi ea o stare de confuzie oamenilor. Ei nu îşi mai dau seama dacă substanţe dulci sunt prezente în mod natural (sau nu) şi în ce cantitate.

Ideea că mierea este mai sănătoasă decât alţi îndulcitori îi face pe consumatori să o folosească excesiv în mâncăruri, afirmă cercetătorii. Aceştia susţin că alternativele populare la zahărul alb – precum siropul de agave, zahărul brun şi zahărul de cocos – sunt şi ele promovate greşit în rândul publicului.

Action on Sugar îi cere lui Matt Hancock, secretarul de stat britanic pentru sănătate, să ceată producătorilor menţiuni mai exacte pe etichetele produselor. Membrii organizaţiei mai afirmă că Serviciul de Sănătate din Anglia trebuie să lărgească eforturile de a educa publicul.

Raportul instituţei notează că etichetele frontale trebuie să arate cu exactitate cu cât contribuie alte substanţe – precum mierea sau siropurile – la aportul zilnic maxim de zahăr pentru un adult. Acesta se ridică la 30 de grame, sau, aproximativ, şapte linguriţe.

″Este dezamăgitor cum firmele se laudă că produsele lor conţin miere, deşi ştiu că aceasta şi siropurile au la fel de mulţi îndulcitori ca zahărul obişnuit″, spune Kawter Hashem, nutriţionist şi membru al grupului Action on Sugar.

″Cantitatea adăugată este adesea mică (unul sau două grame), în timp ce principalele substanţe îndulcitoare continuă să fie siropurile bogate în zaharoză sau zahărul obişnuit (25 de grame). Acest fapt, spun ei, are scopul de a-i păcăli pe consumatori să creadă că alimentele sunt mai sănătoase şi mai bune decât sunt de fapt. Sfatul nostru este să folosiţi mai puţin zahăr, siropuri şi miere″, a continuat acesta.

În cea mai recentă cercetare a sa, Action on Sugar a analizat 223 de tipuri de miere, sortimente de zahăr şi sirop, care pot fi găsite în multe magazine din Marea Britanie. Specialiştii au descoperit că mierea poate conţine până la 86% zaharuri libere. Cantitatea din siropul de arţar se poate ridica până la 88%.

Folosirea unei linguriţe de miere de şapte grame într-o cană de ceai adăuga şase grame de zaharuri libere. O măsură similară de zahăr alb oferea patru grame din aceeaşi substanţă. Cei 15 mililitri de sirop de arţar puşi într-o porţie de terci de ovăz conţineau 13.1 grame de zaharuri, o cantitate cu foarte puţin mai mică decât zahărul obişnuit.

Batoanele de cereale Nature Valley Crunchy Oats ’n Honey au doar 2% miere dintr-un total de 28.3% zahăr. Cerealele de porumb Sainsbury’s Honey Nut conţin 0.4% îndulcitori naturali, tot într-o compoziţie similară de zaharuri.

″Etichetarea nutriţională defectuoasă, mesajele derutante din publicitate şi afirmaţiile contradictorii ale bloggerilor specializaţi în mâncare şi ale bucătarilor bine-intenţionaţi creează confuzie în rândul consumatorilor cu privire la definirea zaharurilor libere″, spune Katharine Jenner, nutriţionistă şi membră a Action on Sugar.

 

Cele mai noi articole
Trezitul cu o oră mai devreme poate reduce riscul de depresie cu până la 23%
Trezitul cu o oră mai devreme poate reduce riscul de depresie cu până la 23%
Cercetătorii de la Harvard susțin că studiile privind declinul numărului spermatozoizilor sunt absurde
Cercetătorii de la Harvard susțin că studiile privind declinul numărului spermatozoizilor sunt absurde
Imagine panoramică absolut uimitoare cu planeta Marte, trimisă de roverul Perseverance
Imagine panoramică absolut uimitoare cu planeta Marte, trimisă de roverul Perseverance
Excursiile de o zi în Delta Dunării, un produs turistic toxic pentru natură
Excursiile de o zi în Delta Dunării, un produs turistic toxic pentru natură
Prima ţară din lume care ar putea adopta Bitcoin ca mijloc de plată
Prima ţară din lume care ar putea adopta Bitcoin ca mijloc de plată
Fontana di Trevi, capodoperă a stilului baroc și una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei
Fontana di Trevi, capodoperă a stilului baroc și una dintre cele mai frumoase fântâni ale Romei
Efectele halucinogene ale absintului: Mit sau adevăr?
Efectele halucinogene ale absintului: Mit sau adevăr?
Norii – cum se formează și care sunt cei mai importanți
Norii – cum se formează și care sunt cei mai importanți
Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București
Noaptea Muzeelor 2021. Expozițiile pe care nu trebuie să le ratezi în București
Acest simplu cadou primit în urmă cu 79 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist
Acest simplu cadou primit în urmă cu 79 de ani avea să o transforme într-o figură-simbol a genocidului nazist
Marina SUA tocmai a folosit o dronă care a realimentat din zbor un avion de luptă Super Hornet
Marina SUA tocmai a folosit o dronă care a realimentat din zbor un avion de luptă Super Hornet
Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii
Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii
Producătorii de cipuri din Dresda extind, pe fondul crizei, facilităţile de producţie
Producătorii de cipuri din Dresda extind, pe fondul crizei, facilităţile de producţie
Speranță de viață prelungită cu 23% pentru șoarecii modificați genetic. Tratamentul ar putea fi folosit în viitor și la oameni
Speranță de viață prelungită cu 23% pentru șoarecii modificați genetic. Tratamentul ar putea fi folosit în viitor ...
Cum este influențată viața copiilor de lipsa de afecțiune
Cum este influențată viața copiilor de lipsa de afecțiune
Grace, robotul destinat celor izolați de pandemie. A fost creat de echipa care a creat-o pe Sophia
Grace, robotul destinat celor izolați de pandemie. A fost creat de echipa care a creat-o pe Sophia
Cercetătorii din Cluj lucrează la primul sistem robotic de curățare a deşeurilor de pe fundul oceanului
Cercetătorii din Cluj lucrează la primul sistem robotic de curățare a deşeurilor de pe fundul oceanului
Pui de urs, ținut în captivitate de un bărbat din Borșa. Ministrul Mediului spune că este „un act de cruzime”
Pui de urs, ținut în captivitate de un bărbat din Borșa. Ministrul Mediului spune că este „un act de cruzime”