Home » D:News » Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

05.07.2019
Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr
Militanţii pentru sănătate din Marea Britanie afirmă că etichetarea înşelătoare a mâncării şi mesajele de marketing îi păcălesc pe consumatori să creadă că prezenţa mierii în produsele cumpărate ar fi o alternativă sănătoasă la zahărul alb, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Descoperirile au fost făcute într-un studiu realizat de organizaţia nonprofit Action on Sugar. Activitatea fundaţiei se concentrează asupra cercetărilor legate de zahăr şi de efectele acestuia asupra sănătăţii. Membrii organizaţiei susţin că produsele care se laudă că au miere în componenţă – precum mărcile cunoscute de cereale sau batoanele – pot să aibă chiar şi de 25 de ori mai mult zahăr decât mierea obişnuită.

Mierea, un îndulcitor natural, poate fi folosită pentru a da iluzia că un articol este mai sănătos, deşi este alcătuit din multe substanţe artificiale.

Includerea alimentului la categoria ″zaharuri libere″ – care conţine atât compuşi chimici (glucoză şi fructoză), cât şi îndulcitorii aflaţi în mod natural în miere – le dă şi ea o stare de confuzie oamenilor. Ei nu îşi mai dau seama dacă substanţe dulci sunt prezente în mod natural (sau nu) şi în ce cantitate.

Ideea că mierea este mai sănătoasă decât alţi îndulcitori îi face pe consumatori să o folosească excesiv în mâncăruri, afirmă cercetătorii. Aceştia susţin că alternativele populare la zahărul alb – precum siropul de agave, zahărul brun şi zahărul de cocos – sunt şi ele promovate greşit în rândul publicului.

Action on Sugar îi cere lui Matt Hancock, secretarul de stat britanic pentru sănătate, să ceată producătorilor menţiuni mai exacte pe etichetele produselor. Membrii organizaţiei mai afirmă că Serviciul de Sănătate din Anglia trebuie să lărgească eforturile de a educa publicul.

Raportul instituţei notează că etichetele frontale trebuie să arate cu exactitate cu cât contribuie alte substanţe – precum mierea sau siropurile – la aportul zilnic maxim de zahăr pentru un adult. Acesta se ridică la 30 de grame, sau, aproximativ, şapte linguriţe.

″Este dezamăgitor cum firmele se laudă că produsele lor conţin miere, deşi ştiu că aceasta şi siropurile au la fel de mulţi îndulcitori ca zahărul obişnuit″, spune Kawter Hashem, nutriţionist şi membru al grupului Action on Sugar.

″Cantitatea adăugată este adesea mică (unul sau două grame), în timp ce principalele substanţe îndulcitoare continuă să fie siropurile bogate în zaharoză sau zahărul obişnuit (25 de grame). Acest fapt, spun ei, are scopul de a-i păcăli pe consumatori să creadă că alimentele sunt mai sănătoase şi mai bune decât sunt de fapt. Sfatul nostru este să folosiţi mai puţin zahăr, siropuri şi miere″, a continuat acesta.

În cea mai recentă cercetare a sa, Action on Sugar a analizat 223 de tipuri de miere, sortimente de zahăr şi sirop, care pot fi găsite în multe magazine din Marea Britanie. Specialiştii au descoperit că mierea poate conţine până la 86% zaharuri libere. Cantitatea din siropul de arţar se poate ridica până la 88%.

Folosirea unei linguriţe de miere de şapte grame într-o cană de ceai adăuga şase grame de zaharuri libere. O măsură similară de zahăr alb oferea patru grame din aceeaşi substanţă. Cei 15 mililitri de sirop de arţar puşi într-o porţie de terci de ovăz conţineau 13.1 grame de zaharuri, o cantitate cu foarte puţin mai mică decât zahărul obişnuit.

Batoanele de cereale Nature Valley Crunchy Oats ’n Honey au doar 2% miere dintr-un total de 28.3% zahăr. Cerealele de porumb Sainsbury’s Honey Nut conţin 0.4% îndulcitori naturali, tot într-o compoziţie similară de zaharuri.

″Etichetarea nutriţională defectuoasă, mesajele derutante din publicitate şi afirmaţiile contradictorii ale bloggerilor specializaţi în mâncare şi ale bucătarilor bine-intenţionaţi creează confuzie în rândul consumatorilor cu privire la definirea zaharurilor libere″, spune Katharine Jenner, nutriţionistă şi membră a Action on Sugar.

 

Cele mai noi articole
Universitățile trimit creieri și organe prin poștă pentru ca studenții să le poată diseca acasă
Universitățile trimit creieri și organe prin poștă pentru ca studenții să le poată diseca acasă
Japonia va folosi o cameră video cu rezoluție 8K pentru a afla mai multe despre istoria și originile Planetei Roșii
Japonia va folosi o cameră video cu rezoluție 8K pentru a afla mai multe despre istoria și originile Planetei Roșii
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Sicriul din fungi care ajută la descompunerea mai rapidă a corpurilor umane
Sicriul din fungi care ajută la descompunerea mai rapidă a corpurilor umane
Cercetătorii au descoperit că un singur circuit de neuroni afectează stresul, somnul și sistemul imunitar
Cercetătorii au descoperit că un singur circuit de neuroni afectează stresul, somnul și sistemul imunitar
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Dynetics a dezvăluit sistemul care ar putea readuce oamenii pe Lună. Cum arată interiorul
Dynetics a dezvăluit sistemul care ar putea readuce oamenii pe Lună. Cum arată interiorul
Exoplanetele din Sistemul Solar ar putea fi făcute din diamante și rocă
Exoplanetele din Sistemul Solar ar putea fi făcute din diamante și rocă
Jaden, fiul celebrului Will Smith, îşi lansează propria emisiune. Unde va putea fi urmărită
Jaden, fiul celebrului Will Smith, îşi lansează propria emisiune. Unde va putea fi urmărită
Decizia luată de Facebook pentru a combate informaţiile medicale false de pe platformă
Decizia luată de Facebook pentru a combate informaţiile medicale false de pe platformă
Pandemia de COVID-19 a crescut rata absenţei de la serviciu
Pandemia de COVID-19 a crescut rata absenţei de la serviciu
OMS avertizează: Sunt mai mari şansele să câştigi la loto decât să scapi de Covid-19
OMS avertizează: Sunt mai mari şansele să câştigi la loto decât să scapi de Covid-19
Comisia Europeană cere statelor membre să aibă o strategie comună privind implementarea 5G
Comisia Europeană cere statelor membre să aibă o strategie comună privind implementarea 5G
Noul Comandament Atlantic al NATO a devenit operaţional
Noul Comandament Atlantic al NATO a devenit operaţional
Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor
Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor
„Ghețarul apocalipsei” se desprinde de calota sa glaciară. Cât de mult ar putea crește nivelul global al mărilor și oceanelor
„Ghețarul apocalipsei” se desprinde de calota sa glaciară. Cât de mult ar putea crește nivelul global al mărilor ...
Primul teasc fenician descoperit de arheologi în Liban
Primul teasc fenician descoperit de arheologi în Liban
Studiile științifice susțin potențialul uleiului de cocos ca agent anticancerigen
Studiile științifice susțin potențialul uleiului de cocos ca agent anticancerigen