Home » D:News » Nou centru de excelenţă pentru tratarea AVC-ului, la Târgu Mureş. Diagnosticul se pune în două minute – VIDEO

Nou centru de excelenţă pentru tratarea AVC-ului, la Târgu Mureş. Diagnosticul se pune în două minute – VIDEO

Nou centru de excelenţă pentru tratarea AVC-ului, la Târgu Mureş. Diagnosticul se pune în două minute – VIDEO
Publicat: 04.06.2019
Primul centru de excelenţă din ţară destinat tratării pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) a fost deschis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acesta va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Centrul de Excelenţă în Stroke din Târgu Mureş, inaugurat luni, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), este prima unitate medicală de acest fel din România. Aici vor beneficia de tratament bolnavii din 8 judeţe.

„Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 judeţe, existenţa acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanţă, de top, şi, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregătită pentru a gestiona situatiile de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral acut”, a declarat Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş.

Centrul de Excelenţă este primul din România în care medicii vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată şi complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul şi criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în cel mult două minute, susţin reprezentanţii spitalului.

„Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revasculărizări”, a mai spus medicul Lucian Mărginean.

Preluarea cazurilor de AVC va fi asigurată de o echipă multidisciplinară.

„Noi nu vom putea numai să salvăm vieţi, vom reda societăţii printr-un astfel de centru oameni valizi, care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenţi, care depind de familiile lor şi de asistenţa socială”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase