Home » D:News » Cursa spaţială a companiilor private. Premiu de 2 miliarde de dolari pentru cine ajunge pe Lună

Cursa spaţială a companiilor private. Premiu de 2 miliarde de dolari pentru cine ajunge pe Lună

Cursa spaţială a companiilor private. Premiu de 2 miliarde de dolari pentru cine ajunge pe Lună
Publicat: 23.08.2019
New Gingrich, un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, propune un premiu de 2 miliarde de doari pentru compania privată care ajunge pe Lună şi va stabili acolo o bază permanentă.

Eforturile depuse de către oamenii de ştiinţă de la NASA pentru o reîntoarcere americană pe Lună nu impresionează pe toată lumea, mai ales din prisma resurselor financiare pe care un astfel de proiect le consumă. Unul dintre aceşti oameni este New Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite ale Americii. El propune un premiu de două miliarde de dolari companiei private care va reuşi să ajungă pe Lună şi să stabilească acolo o bază permanentă, notează Futurism.

O astfel de propunere reprezintă una dintre cele mai vocale critici pe care agenţia spaţială nord americană le primeşte legat de misunea Artemis, care ar trebui să marcheze reîntoarcerea americană pe Lună. Mare parte dintre criticile pe care contestatarii le aduc NASA sunt legate de costurile pe care acest proiect le implică asupra bugetului Statelor Unite.

Newt Grinch este de părere că companiile private care operează în industria aero-spaţială ar putea să ajungă pe Lună la un cost mult mai mic faţă de resursele pe care NASA le-ar folosi. „Cred că oamenii ar fi şocaţi de rapiditatea acestora (n.r. companiilor private). O astfel de iniţiativă, întâmpinată cu critici atât în mediul politic cât şi în cel privat, dacă ar fi adoptată ar putea crea premisele unei noi curse spaţiale în care jucătorii privaţi importanţi din industria spaţială, precum SpaceX, condusă de Elon Musk sau Blue Origin, a lui jeff Bezos, ar putea intra în competiţie directă.

În ceea ce priveşte competitorii privaţi, Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a fost primul care a reacţionat la perspectiva unei potenţiale curse spaţiale private. Într-un anunţ pe Twitter el a declarat că ideea lui Newt Gingrich, de a oferi un premiu de două miliarde de dolari companiei private care va ajunge prima pe Lună, este grozavă.

În ceea ce priveşte administraţia Trump, până în acest moment nu a luat o poziţie oficială faţă de propunerea lui Gingrich, dar unii experţi sunt de părere că frustrarea în creştere a preşedintelui Trump şi a oficialilor republicani de la Casa Albă şi din Congres legată de resursele pe care NASA le consumă ar putea transforma această simplă propunere în realitate.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase