Home » D:News » Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori spanioli, vine în premieră la Bucureşti

Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori spanioli, vine în premieră la Bucureşti

Publicat: 02.09.2019
Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori spanioli, vine în premieră la Bucureşti
Lidó Rico, unul dintre cei mai apreciaţi sculptori spanioli, vine în premieră la Bucureşti, pe 4 septembrie, şi aduce expoziţia "Brain inside(out)" la Galeriile Carol, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Vernisajul expoziţiei va avea loc începând cu ora 18.00.

Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunţite şi au fost expuse în întreaga lume, stând alături de cele ale unor artişti precum Damien Hirst.

„Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman încă de la începutul anilor `90 când experimenta cu propriul corp, reconsiderându-şi pielea asemenea unui teritoriu creativ. De trei ani interesul său se manifestă în zona creierului uman pe care îl redă dintr-o perspectivă artistică, pornind de la o bază ştiinţifică. În acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetători, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) şi cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania. Lidó Rico şi cei doi cercetători au încercat să redea o nouă viziune asupra creierului, axându-se pe aspecte funcţionale şi pe probleme specifice precum adicţiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidenţiază în sculpturile sale circuite şi regiuni din creier afectate de adicţii, ilustrează consecinţele acestora asupra comportamentului şi a memoriei. Artistul spaniol are în vedere şi alte zone care sunt în strânsă legătură cu adicţiile sau cu oricare altă afecţiune degenerativă precum boala Alzheimer.

Astfel, creaţiile lui Lidó Rico au o dimensiune ştiinţifică, nu doar estetică. În expoziţia «Brain inside(out)» se regăsesc lucrări din proiectul «Genoarchitecture» început în 2016, unde artistul spaniol extinde zona artelor vizuale şi a intuiţiei către investigaţiile metodice şi riguroase din neuroştiinţe. În mod cert această colaborare dintre Lidó şi cercetătorii menţionaţi generează noi câmpuri de cunoaştere şi o nouă percepţie asupra căutărilor ştiinţifice, dar şi artistice”, explică Raluca Băloiu, curator.

„Am putea spune că proiectul «Genoarchitecture» deschide o nouă formă de cunoaştere pentru că premisele mele creative se schimbă radical, în loc să urmărească traseul natural al fiecărei creaţii, acestea devin subiectul unor cercetări neuroştiinţifice. Spre exemplu, când ilustrez violenţa, mă documentez şi vorbesc cu neurocercetătorii care îmi indică exact ce zone din creier sunt afectate de adicţii, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experienţa de zi cu zi poate dezvolta în noi comportamente agresive”, afirmă artistul Lidó Rico.

Lidó Rico s-a născut în oraşul Yecla din Murcia, Spania, în anul 1968. Este absolvent al celebrei Şcoli Naţionale Superioare de Arte Frumoase din Paris. A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în ţări precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA. Printre muzeele cu care a colaborat se numără Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecţii importante situate în: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection şi Mexic şi Mssohkan Foundation, Japonia.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase