Home » D:News » Comportamentul nostru pe Internet poate prezice poziţiile pe care le-am putea adopta cu privire la anumite subiecte

Comportamentul nostru pe Internet poate prezice poziţiile pe care le-am putea adopta cu privire la anumite subiecte

Comportamentul nostru pe Internet poate prezice poziţiile pe care le-am putea adopta cu privire la anumite subiecte
Publicat: 01.09.2019
Scandaluri precum Cambridge Analitica au dovedit corporaţiilor şi oamenilor de ştiinţă că pornind de la activitatea de pe internet se poate deduce reacţia publicului la anumite evenimente.

Scandalul informaţiilor colectate de către Facebook şi analizate şi folosite în diferite scopuri de către Cambridge Analitica a avut şi o parte pozitivă, ne-a făcut mai conştienţi de pericolele la care ne expunem atunci când datele activităţii noastre de pe internet sunt folosite în scopuri comericale sau politice. De asemenea, acest scandal reprezintă punctul în care companiile care se ocupă cu analiza datelor procurate de diferitele site-uri şi aplicaţii, precum şi oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că activitatea online poate fi folosită pentru a prezice răspunsurile opiniei publice la evenimente specifice şi pentru o mai bună înţelegere a opiniei publice, notează Techxplore.

Pornind de la aceste informaţii şi realităţi, o echipă de la Universitatea Edinburg a demarat un studiu prin care să identifice factorii cheie care pot fi folosiţi pentru a determina poziţiile pe care indivizii le au cu privire la evenimentele de pe agenda publică, pornind de la conturile şi profilurile de pe reţelele de socializare.

„Acest studiu îşi propune să identifice modalitatea prin care poziţiile pe care indivizii le adoptă poate fi prevăzută folosind datele oferite de interacţiunile de pe internet ale acestora. Unul dintre mesajele prinicpale ale articolului nostru este legat de pericolul care planează asupra datelor utilizatorilor privaţi”, a declarat Abeer Aldayel, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au plecat de la baza de date SemEval, care conţine informaţii provenite de la 4.000 de tweet-uri pe cinci teme politice, sociale şi religioase, fiind colectate anual. Pentru a analiza aceste tweet-uri, cercetătorii au creat un set de factori.

Primul dintre aceşti factori este reprezentat de către reţelele de interacţiune şi face trimitere la acele conturi sau site-uri pe care indivizii le citează sau cu care aceştia interacţionează în mod direct. Cel de al doilea factor este reprezentat de către reţelele indirecte, acele site-uri sau conturi care au postări pe care indivii studiaţi le apreciază, dar cu care nu interacţionează în mod direct. Cea de a treia categorie este reprezentată de către reţele conexe, care face trimitere la toate conturile pe care un individ le urmăreşte şi care îi urmăresc contul acestuia.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că prin analizarea activităţii online a unei persoane, incluzând aici postările personale, postările apreciate, conturile pe care le urmăreşte sau cu care interacţionează sau site-urile pe care le vizitează, se poate deduce, cu aproximaţie, diferitele poziţii pe care le-ar adopta. De exemplu, interacţiunea cu conturi  şi site-uri specifice de pe diferite reţele sociale, precum cel al Descopera.ro poate indica interesul şi sprijinul unui individ către lupta încălzirii globale.

Abeer Aldayel, împreună cu echipa din care face parte, lucrează în prezent la o metodologie prin care siguranţa datelor private să fie asigurată.

Citeşte şi:

Pericolul Facebook, semnalat de unul dintre co-fondatori. De ce a venit timpul ca imperiul reţelei de socializare ”să se rupă”

Facebook, amendă uriaşă în scandalul Cambridge Analytica

Facebook, anchetat de procurori pentru tranzacţiile de date

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase