Home » D:News » Reclamele Coca-Cola pe care autorităţile din Ungaria le consideră „dăunătoare moral”

Reclamele Coca-Cola pe care autorităţile din Ungaria le consideră „dăunătoare moral”

Reclamele Coca-Cola pe care autorităţile din Ungaria le consideră „dăunătoare moral”
Publicat: 18.10.2019
Autorităţile maghiare denunţă reclamele Coca-Cola în care apar cupluri de acelaşi sex, susţinând că "pot afecta dezvoltarea fizică, mintală şi emoţională a copiilor", în timp ce compania de băuturi se apără, declarând că promovează principiul egalităţii, potrivit Pink News, citat de agenţia de presă Mediafax.

Producătorul de băuturi a primit, în luna august, reclamaţii din partea partidului conservator naţionalist al premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, în care erau denunţate reclamele pentru Coca-Cola Zero. În reclame apar cupluri de acelaşi sex şi sloganul „zero zahăr, zero prejudecată”.

Potrivit presei maghiare, companiei Coca-Cola i s-a emis o amendă, din cauza unei presupuse încălcări a unei legi ce se aplică conţinutului materialelor şi mesajelor publicitare. Reclamele ar trebui interzise pentru „protecţia copiilor şi a minorilor”, potrivit Index.hu, citată de publicaţia Pink News.

Într-o scrisoare, oficialii maghiar au acuzat compania de băuturi că a încălcat o prevedere legislativă care interzice reclamele ce „pot afecta dezvoltarea fizică, mintală şi emoţională”. Oficialii cer companiei „să sisteze reclamele, ce dăunează dezvoltării fizice, mintale şi emoţionale a copiilor şi a minorilor”.

Potrivit publicaţiei 24.hu, compania Coca-Cola a fost amendată cu 1.500 de euro (500.000 de forinţi).

Reprezentanţii filialei Coca-Cola din Ungaria au declarat că se gândesc la următorii paşi pe care trebuie să îi facă, din moment ce reclamele promovează principiul egalităţii.

„Credem că toţi suntem egali, în pofida naţionalităţii, religiei, genului, vârstei, etniei, limbii, punctelor de vedere. Credem că atât heterosexualii, cât şi homosexualii au dreptul să îşi manifeste iubirea faţă de cei pe care îi îndrăgesc. În reclamele noastre, subliniem principiile pe care le reprezentăm, precum credinţa în egalitatea oamenilor. Credem într-o lume fundamentată pe valori, unde fiecare este liber să trăiască fericit”, au declarat, în august, reprezentanţii companiei.

István Boldog, deputat în Adunarea Naţională a Ungariei, a declarat că boicotează compania, îndemnându-i şi pe ceilalţi cetăţeni să îl urmeze.

„Până nu elimină reclamele provocatoare din Ungaria, nu le voi mai consuma produsele. Le cer tuturor celorlalţi să facă acelaşi lucru!”, a scris, deputatul pe reţeaua de socializare online Facebook.

Totodată, o petiţie a fost iniţiată în luna august de grupul ce denunţă comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) CitizenGo. Petiţia a înregistrat 42.000 de semnături în favoarea retragerii reclamelor companiei Coca-Cola.

„Reclamele cu homosexuali apar pe străzile oraşului, în locuri în care copiii le pot vedea. Aceste reclame sunt comune în Europa de Vest. În ţara noastră, încă putem opri procesul. Dacă societatea maghiară acceptă reclamele, vor fi demaraţi tot mai mulţi paşi în această direcţie”, au scris iniţiatorii petiţiei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase