Israel plănuieşte o nouă misiune către Lună după eşecul Beresheet

29 10. 2019, 09:06

În cadrul celui de al LXX-lea Congresul Astronautic Internaţional, Ehud Hayun, reprezentat al companiei israeliene de stat care a construit landerul Bereşeet (Beresheet), a explicat care au fost factorii care au dus la eşecul din luna aprilie. De asemenea, în cadrul acestui eveniment, reprezentantul a precizat că Israel nu a renunţat la ideea de a fi cel de al patrulea stat care pune un instrument ştiinţific pe Lună, notează Space.

„Suntem foarte mândri şi fericiţi de misiunea Beresheet”, a declarat Ehud Hayun. „ A fost primul din multe altele (n.r. landerul).  Ne-a făcut a şaptea ţară în orbită pe Lună, a patra în încercarea de aterizare”, a adăugat el.

Bereşeet a fost gândit să fie cât mai ieftin cu putinţă, costurile pentru acest lander ridicându-se la doar 100 de milioane de dolari. „Nu avem redundanţe în sistem”, a spus Hayun. Acest lucru îl face foarte ieftin, dar şi foarte riscant

SpaceIL, compania care a construit Beresheet, intenţionează ca în în doar doi ani şi jumătate să poată lansa cea de a două versiune a landerului. Acest nou lander va include o serie de îmbunătăţiri, care au rolul de a creşte şansele de ajungere la sol. Una dintre aceste îmbunătăţiri implică instalarea unor computere de bord mai performante care vor avea sisteme care să permită evitarea potenţialelor obstacole. 

Hayun a explicat faptul că Beresheet 2 va fi compact şi că va depinde în continuare de lansările altor agenţii sau companii spaţiale pentru a putea ajunge în spaţiu. De asemenea, Hayun este de părere că eşecul primei misuni se va dovedi un avantaj pentru cea de a doua lansare. „La nivel tehnic, lucrurile au fost foarte dificile deoarece am avut o sarcină imensă definită: prima misiune lunară cu costuri reduse. Nu aveam niciun punct de referinţă la care să ne raportăm. Nu s-a mai făcut niciodată”.

Citeşte şi:

Sonda israeliană Beresheet a contaminat cu viaţă terestră suprafaţa selenară

Landerul Israelului s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii. ”Am eşuat la prima încercare, vom reuşi la a doua”

Prima navă privată a Israelului a ratat ajungerea pe Lună. S-a prăbuşit

Luna ar putea fi un ”instrument” ştiinţific în eforturile de căutare a vieţii extraterestre