Home » D:News » Programul spaţial chinez este periculos pentru localităţile din jurul centrelor de lansare

Programul spaţial chinez este periculos pentru localităţile din jurul centrelor de lansare

Programul spaţial chinez este periculos pentru localităţile din jurul centrelor de lansare
Publicat: 28.11.2019
În perioada Războiului Rece, China a construit o serie de centre de lansare spaţială în mijlocul continentului, din motive de securitate.

China este una dintre puterile care vrea să îşi asigure hegemonia şi în domeniul aerospaţial, Totuşi, aceste eforturi vin la pachet cu o serie de riscuri pentru cetăţenii Republicii. Lansarea recentă a unei rachete Long March 3B, considerată un succes deoarece a reuşit să ducă pe orbită cei doi sateliţi de la bord, s-a soldat cu o serie de victime. Astfel, locuitorii din apropierea Centrului de Lansare a sateliţilor Xichang din provincia Sichuan au fost în pericol din cauza propulsoarelor care s-au desprins de rachetă în faza iniţială a lansării, precum şi din cauza noxelor emise în timpul acestor operaţiuni, notează Ars Tehnica.

În mod convenţional, agenţiile spaţiale din fiecare ţară aleg să îşi construiască centrele de lansare în zone nepopulate sau foarte slab populate şi care se află în apropierea oceanelor pentru a se asigura că reziduurile lansărilor nu pun în pericol oamenii şi aşezările acestora din cauza noxelor şi de la treptele inferioare ale rachetelor folosite.

În perioada Războiului Rece, la începutul programului spaţial chinez, autorităţile au decis să nu respecte această normă din raţiuni de securitate, alegând să construiască platforme de lansare în interiorul continentului, punând astfel locuitorii din acele regiuni în pericol. Incidentul recent, în care au fost implicate resturile rachetei Long March 3B, este ultimul dintr-o serie de accidente în care programul spaţial pune în pericol viaţa şi integritatea oamenilor obişnuiţi.

În prezent, agenţia spaţială chineză efectuează cele mai multe lansări la nivel global. Această eficienţă se datorează, conform lui Greg Autry, expert în lansări spaţiale comerciale, modului în care normele de siguranţă şi de mediu sunt încălcate pentru a scădea costurile asociate lansărilor. 

„Standardele de siguranţă utilizate în lansarea spaţială chineză ar lăsa în stare de şoc inspectorii de siguranţă americani”, a scris Autry în Space News. „Aşa cum se întâmplă în multe industrii globale, această abordare laxă a standardelor de mediu şi a siguranţei oamenilor oferă Chinei un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte costurile în comparaţie cu firmele americane mai responsabile şi foarte reglementate”.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase