Returnarea donaţiilor pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, amânată din nou

29 12. 2019, 11:00

„Este vorba de ordonanţa de urgenţă privind prorogarea termenului pentru stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun, e vorba de „Cuminţenia Pământului”, aparţinând patrimoniului cultural naţional. Oamenii au fost de bună credinţă când au dat aceşti bani şi au vrut ca această sculptură să aparţină patrimoniului naţional”, a explicat Irina Sanda Marin Cajal, subsecretarul de stat în Ministerul Culturii.

În debutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a întrebat dacă este posibil să fie identificaţi toţi donatorii, precizând că Executivul trebuia să dea banii înapoi până la finalul acestui an şi de aceea e necesară prorogarea termenului.

„Guvernul trebuia să dea banii înapoi până la data de 31 decembrie 2019. E posibil să-i identificaţi pe toţi donatorii? Aveţi nevoie de o prorogare cu un an? Trebuie rezolvată problema asta, pentru că oamenii au fost angrenaţi într-un proces de donaţie pentru atingerea unui obiectiv. Acest obiectiv nu a fost atins şi banii trebuie daţi înapoi”, a afirmat Orban.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern vizează prorogarea termenului prevăzut la art.1 alin (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurăriii mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care termenul limită pentru returnarea banilor pentru „Cuminţenia Pamântului” a fost prelungit pâna la 31 decembrie 2019.