Home » D:News » Planul lui Putin de a transforma Rusia într-o putere ştiinţifică, afectat de un scandal academic

Planul lui Putin de a transforma Rusia într-o putere ştiinţifică, afectat de un scandal academic

Planul lui Putin de a transforma Rusia într-o putere ştiinţifică, afectat de un scandal academic
Publicat: 18.01.2020
Planurile Admninistraţiei Vladimir Putin de transformare a Rusiei într-o mare putere mondială în domeniul ştiinţific sunt afectate de un scandal academic, informează cotidianul The Washington Post.

În urmă cu opt ani, preşedintele Vladimir Putin a decretat că Rusia trebuie să devină o mare putere în domeniul ştiinţific. Acest lucru însemna ca cel puţin cinci universităţi ruse să intre în topul 100 până în anul 2020 şi o creştere semnificativă a numărului de referinţe bibliografice ruse pe plan mondial.

Acum, o entitate aflată în centrul aspiraţiilor lui Vladimir Putin, Academia de Ştiinţe, a lansat o bombă asupra planului. O comisie constituită de Academie a generat contestarea a cel puţin 869 de articole ştiinţifice ruse, în principal pentru plagiat.

„Aceasta este cea mai mare contestare din istoria ştiinţifică rusă. Nu au mai fost contestate niciodată sute de articole. Până acum doi ani, poate că erau cazuri singulare, dar nici măcar de ordinul zecilor”, a declarat Andrei Zaiakin, secretarul ştiinţific al Comisiei de contracarare a falsului ştiinţific din cadrul Academiei pentru Ştiinţe din Rusia.

„Ce s-a întâmplat? Mulţi oameni de ştiinţă atribuie vina ordinului dat de Vladimir Putin în 2012, prin care s-a oferit finanţare suplimentară, dar au apărut şi presiuni asupra oamenilor de ştiinţă de a publica mai multe articole pe an, indiferent de calitate”, notează The Washington Post.

Criticii susţin că problemele au fost alimentate şi de Ministerul Ştiinţelor şi Educaţiei Superioare. În 2018, ministrul Mihail Kotiukov declara că Rusia trebuie să dubleze publicarea de articole de cercetare, astfel că universităţile au oferit contracte şi promovări persoanelor care au publicat mai mult, marginalizându-i pe ceilalţi, potrivit Mediafax.

Conform experţilor, problema este mult mai profundă. Zeci de rectori au susţinut acordarea de diplome şi articole ştiinţifice dubioase, inclusiv unele care conţin date plagiate ori false.

Comisia de contracarare a falsului ştiinţific a cerut anul trecut retragerea a 2.528 de articole ştiinţifice din 541 de jurnale ruse, iar până acum au fost retrase 869.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase