Home » D:News » Câte ore pe săptămână muncesc de fapt, japonezii. Microsoft a ”stricat” piaţa muncii cu o nouă regulă

Câte ore pe săptămână muncesc de fapt, japonezii. Microsoft a ”stricat” piaţa muncii cu o nouă regulă

Câte ore pe săptămână muncesc de fapt, japonezii. Microsoft a ”stricat” piaţa muncii cu o nouă regulă
Publicat: 05.02.2020
Angajaţii Microsoft din Japonia au primit un weekend de trei zile, fără o reducere a salariului.

Producerea şi furnizarea de bunuri şi servicii este într-o continuă schimbare; dispar şi apar ocupaţii şi locuri de muncă şi, în general, piaţa muncii se transformă în mod constant. Avansurile tehnologice au făcut ca modul în care noi muncim să fie diferit de cel al părinţilor noştri, iar asta înseamnă că unele transformări fundamentale ale pieţii muncii sunt imperative, acestea trebuind să asigure bunăstarea societăţii şi a angajaţilor dar şi o continuare şi extindere a dezvoltării economice.

În vara anului trecut, Microsoft Japonia a derulat un program pilot care ar putea preconiza schimbările prin care ar putea mare parte din lume în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat. Mai exact, angajaţii subsidiarei japoneze au avut parte de un program de muncă de patru zile, fără reducerea salariilor, ceea ce adus la un weekend de trei zile şi, în mod suprinzător pentru unii dintre cititorii noştri la o creştere a productivităţii de 40%, notează NPR.

Microsoft Japonia a anunţat că s-a observat o creştere a eficienţei în mai multe domenii, nu doar în ceea ce priveşte productivitatea. Astfel, compania a observat o scădere a consumului de electricitate de 23%, dar şi o scădere de aproape 60% a numărului de pagini printate în luna august. După succesul acestui program, directorii companiei plănuiesc să implementeze un al doilea experiment asemănător.

Reducerea numărului de ore pe care angajaţii l-au petrecut la birou a dus şi la o serie de schimbări ale culturii organizaţionale de la Microsoft Japonia. Astfel, în primul rând a fost redusă durata şedinţelor, de la 60 la 30 de minute, o abordare adoptată pentru jumătate din şedinţele programate în perioada experimentului. De asemenea, subsidiara a schimbat şi politica generală legată de şedinţe şi întâlniri; angajaţii find direcţionaţi către platformele care permit o comunicare colaborativă şi mai puţin către şedinţe.

O idee bună, dar nu neapărat nouă

Ştirile legate de experiemntul pe care Microsoft l-a efectuat în Japonia au devenit extrem de populare în rândurile angajaţilor din întrega ţară, dar şi la nivel global. De asemenea, această restângere a programului de muncă nu este o idee nouă, în 2018, Perpetual Guardian, o companie din Noua Zeelandă, a anunţat o politică similară şi a raportat o creştere de 20% a productivităţii, în timp ce angajaţii au raportat o creştere de 45% a echilibrului dintre viaţa de familie şi cea profesională. Vestea bună pentru angajaţii acestei companii este că această politică a fost implementată în mod permament, cu precizarea că cele patru zile de muncă săptămânale vor fi plătite la fel precum o săptâmână de muncă de cinci zile.

Citeşte şi:

Stresul de la locul de muncă şi învăţatul intens accelerează procesul de îmbătrânire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase