De ce nu se poate declara pandemie de coronavirus

25 02. 2020, 00:05

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că există posibilitatea declarării unei pandemii de coronavirus, dar că, momentan, nu este îndeplinit criteriul răspândirii necontrolate a virusului la nivel global, informează CNN.

„Decizia noastră de a folosi sau nu acest cuvânt (pandemie, n. red.) se bazează pe o evaluare continuă a zonelor geografice afectate de virus, de severitatea afecţiunii pe care o produce şi impactul pe care îl are asupra societăţii în ansamblul său”, a spus directorul OMS, Tedros Ahanom Ghebreyesus.

Şeful OMS a informat că fiecare ţară este afectată în mod diferit de acest virus, motiv pentru care fiecare ţară ia decizii diferite în încercarea de a opri răspândirea acestuia. El spune că este nevoie ca măsurile să fie regândite şi adaptate.

Oficialul a mai spus că, în acest moment, utilizarea termenului de „pandemie” ar produce inutil panică la nivel mondial.

„Această creştere a bruscă a noilor cazuri este cu siguranţă îngrijorătoare. Dar am tot vorbit despre necesitatea de a ne baza pe lucruri concrete, iar folosirea acestui cuvânt nu ar face decât să producă panică”, mai spune şeful OMS, potrivit Mediafax.

OMS a declarat luna trecută coronavirusul drept urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. Organizaţia a anunţat că mai multe echipe de specialişti se îndreaptă către Italia şi Iran pentru a oferi asistenţă în urma numărului mare de infecţii înregistrate în aceste ţări.