Home » D:News » Anomalia din Germania a epidemiei de COVID-19. De ce sunt rate mari de infectare, dar puţine decese de coronavirus – FT

Anomalia din Germania a epidemiei de COVID-19. De ce sunt rate mari de infectare, dar puţine decese de coronavirus – FT

Anomalia din Germania a epidemiei de COVID-19. De ce sunt rate mari de infectare, dar puţine decese de coronavirus – FT
Publicat: 23.03.2020
Rata mare a analizelor medicale şi vârstele pacienţilor ar putea explica o anomalie referitoare la epidemia de coronavirus observată în Germania - numărul relativ mic al deceselor în pofida numeroaselor cazuri de infectare, informează cotidianul Financial Times.

Criza coronavirusului a lovit Germania cu forţă totală. Infecţiile au crescut rapid, şcolile, fabricile şi barurile au fost închise, iar Guvernul a adoptat măsuri epidemice din ce în ce mai drastice. „Însă, într-un mod esenţial, ţara se dovedeşte a fi extrem de rezistentă: în raport cu numărul cunoscut de infecţii, rata deceselor a fost până acum minusculă”, notează cotidianul Financial Times.

Potrivit datelor funizate de Universitatea Johns Hopkins, până joi după-amiază, în Germania erau 13.979 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, mai multe decât orice altă naţiune în afară de China, Italia, Iran şi Spania. Până în acel moment, Germania înregistrase doar 42 de decese. În schimb, Franţa, un stat vecin, raportase până în acelaşi moment 9.058 de infecţii şi 243 de decese. Spania avea atunci 17.395 de cazuri şi 803 decese. Statele Unite, Marea Britanie, Italia şi chiar Coreea de Sud aveau rate ale deceselor semnificativ mai mari decât ale Germaniei.

„Aparenta anomalie a generat dezbateri în Germania şi în alte ţări, deşi experţii avertizează să nu fie trase concluzii generale. Ei argumentează că rata scăzută a deceselor reflectă cel mai probabil faptul că epidemia încă este într-o etapă relativ preliminară şi că persoanele afectate sunt mai tinere decât în alte ţări. Pacienţii tineri fără alte boli care au Covid-19 au şanse mai mari de supravieţuire decât cei vârstnici”, explică FT, citat de Mediafax.

Germania, cele mai multe teste pentru COVID-19

Un alt factor ar putea fi numărul mare de teste medicale efectuate de Germania pentru depistarea coronavirusului. Potrivit lui Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch, laboratoarele germane efectuează aproximativ 160.000 de analize de coronavirus pe săptămână, mult mai multe decât au efectuat în total unele ţări europene de la izbucnirea crizei. „Este vorba de capacităţi. Capacităţile Germaniei sunt foarte, foarte semnificative. Putem efectua peste 160.000 de teste pe săptămână, iar capacitatea poate fi suplimentată”, a explicat profesorul Lothar Wieler.

Cel puţin pe termen scurt, testarea masivă contribuie la menţinerea unei rate scăzute a mortalităţii, deoarece le permite autorităţilor să depisteze cazuri de Covid-19 chiar şi la pacienţi care au puţine simptome, sunt asimptomatici şi au şanse mai mari de supravieţuire.

„În cele mai multe cazuri, boala are forme uşoare, cu puţine simptome, presupunem că depistarea cazurilor uşoare depinde de la ţară la ţară. În termeni statistici, acest lucru generează diferenţe privind ratele mortalităţii”, explică Hans-Georg Kräusslich, profesor de Medicină şi şeful Secţiei de Virologie a Spitalului Universitar din Heidelberg.

Cu toate acestea, profesorul avertizează că situaţia din Germania s-ar putea schimba în următoarele săptămâni ori luni: „În Germania, încă suntem într-o etapă relativ preliminară a epidemiei. Cei mai mulţi pacienţi s-au îmbolnăvit în ultimele două săptămâni, astfel că vom vedea cazuri mai severe în viitor şi o modificare a ratei mortalităţii”.

Germania adoptă un plan de salvare fără precedent de la Al Doilea Război Mondial încoace

Germania intenţionează să adopte luni un plan de salvare şi ajutorare economică fără precedent în ultimii 75 de ani pentru a contracara criza provocată de pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Sursa citată notează că proiectul de lege aflat deocamdată în stadiul de draft prevede punerea la dispoziţie a unei sume de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta intreprinderile şi salariaţii să facă faţă consecintelor economice care se vor resimţi după criza Covid-19.

Din 2013, economia germană a fost foarte strictă în privinţa planificării bugetare şi nu a împrumutat bani sub această formă.

Pentru început, Germania intenţionează să facă o injecţie de 156 de miliarde de euro, autorităţile fiind dispuse la o reglementare bugetară care prevede încadrarea PIB-ului într-un deficit de maximum 0,35%.

În urmă cu o săptămână, oficialii de la Berlin au mai anunţat un plan de finanţare în valoare de 550 de miliarde de euro, însă acum plafonul a fost crescut cu aproape 300 miliarde.

În Germania sunt 16.000 cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, iar 47 oameni au murit până acum.

Într-un interviu acordat Die Welt, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a afirmat că o recesiune este de acum inevitabilă şi că autorităţile trebuie să acţioneze rapid.

APF mai scrie că o mare parte a fondurilor destinate susţinerii economiei, 600 de miliarde de euro, sunt destinate Fondului de Salvare a Marilor Intreprinderi.

Dacă măsurile se vor dovedi a fi insuficiente, statul va lua în calcul naţionalizarea parţială a unor companii, respectiv a celor care ar putea fi în pericol de faliment.

Acum, una dintre marile companii care ar putea ajunge în situaţia menţionată este Lufthansa, una dintre cele mai mari companii aviatice din lume, care are în acest moment flota oprită la sol.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase