Home » D:News » Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România

Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România
Publicat: 25.03.2020
Numărul persoanelor infectate cu coronavirus ar putea depăşi în România 20.000, a declarat marţi, la Marius Tucă Show, conf. dr. Florin Căruntu, medic primar boli infecţioase, şef de secţie la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

„Pe lângă cei diagnosticaţi trebuie să ne gândim şi la foarte mulţi nediagnosticaţi”, a spus medicul.

Florin Căruntu spune că virusul a suferit o mutaţie şi a devenit virulent pentru om. „Păcatul acestui virus e că este foarte contagios. Se pare că e de zece ori mai contagios decât virusul gripal. E mai bine adaptat. Se localizează undeva la nivelul laringelui înainte de a cobora în plămâni. El afectează căile respiratorii. Plămânul e organul cel mai afectat…Este greu să spun de unde are o rezistenţă aşa de mare pe suprafeţe, sunt studii care încearcă să demonstreze viabilitatea lui pe perioade şi mai lungi. Din ce am am văzut, din recomandările noastre, el trăieşte până la 12 ore pe metal, pe plastic. Mai puţîn pe haine. A căpătat o mutaţie. A devenit virulent pentru om”, a spus medicul de la institutul Matei Balş, potrivit Mediafax.

Medicul a adăugat că evoluţia bolii nu poate fi ghicită. „Oamenii odată infectaţi trebuie evaluaţi, sunt mulţi oameni care l-au perceput că pe o răceală uşoară. În acest caz de coronavirus doar 5% dintre pacienţi fac forme grele”.

Imunosupresoare, folosite la pacienţii români cu COVID-19 

În privinţa tratamentului, medicul spune că sunt încercate imunosupresoare. „Se încearcă anumite tratamente imunosupresoare. Trebuie încercată încetinirea răspunsului imunologic al organismului că şi în cazul meningitei sau al HIV-ului. Tratamentul cu clorochina – acest medicament e cuprins în protocolul nostru terapeutic. Azitromicina e un antibiotic cunoscut care a fost utlilizat de medicii francezi. Acesta întăreşte acţiunea clorochinei, amplifică acţiunea clorochinei…Alt tratament este cel cu zinc. Zincul blochează sau inhibă multiplicarea virală. Există descrise cel puţin trei mecanisme prin care acţionează clorochina: schimbă ph-ul din mediul interior, nu lasă viruşii formaţi în citoplasmă să se elibereze şi să infecteze alte celule. Zincul blochează o enzima care duce la replicarea ARN-ului viral”.

Profesorul Florin Căruntu a admis ipoteza unui medic francez care aprecia că pot exista 2 milioane de oameni infectaţi.

Agenţia France-Presse a prezentat marţi un bilanţ care indica peste 200.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ţările europene, cele mai multe fiind în Italia şi Spania. Până în prezent, în Europa au fost peste 12.000 de decese generate de coronavirus.

În Asia, unde a izbucnit pandemia, s-au înregistrat oficial 98.748 de cazuri de coronavirus şi 3.570 de decese.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase