Home » D:News » Europa, cel mai afectat continent de pandemia de coronavirus

Europa, cel mai afectat continent de pandemia de coronavirus

Europa, cel mai afectat continent de pandemia de coronavirus
Publicat: 09.04.2020
Peste 750.000 de cazuri de coronavirus se înregistrează oficial în Europa, adică mai mult de jumătate din numărul îmbolnăvirilor raportate pe plan mondial, conform unui bilanţ întocmit de Agenţia France-Presse.

Cel puţin 750.276 de cazuri de coronavirus se înregistrează în Europa, inclusiv 58.627 de decese, astfel că acest continent este cel mai afectat de pandemie, informează Agenţia France-Presse (AFP) şi cotidianul Le Figaro.

În total, la nivel mondial au fost raportate peste 1.468.000 de cazuri de Covid-19 şi peste 85.500 de decese.

În Europa, cele mai multe cazuri de coronavirus sunt în Spania, 146.690. În Italia sunt 139.422 de cazuri, în Franţa 109.069, iar în Germania 109.329.

Cele mai multe decese din Europa sunt în Italia, 17.669. În Spania sunt 14.673 de decese, în Franţa 10 328, iar în Germania 2.096.

Financial Times: Europa priveşte cum unele ţări relaxează restricţiile antiepidemice

Austria, Cehia şi Danemarca sunt primele ţări care au decis relaxarea în săptămânile următoare a restricţiilor antiepidemice, dând semnalul şi pentru alte ţări europene care vor reluarea activităţilor economice fără a afecta sănătatea publică, relaează cotidianul Financial Times.

După o lună de restricţii dure aplicate în Europa pentru contracararea epidemiei de coronavirus, Austria, Cehia şi Danemarca vor deveni, în următoarele săptămâni, primele ţări europene care vor relaxa măsurile restrictive impuse cetăţenilor şi firmelor. Ieşirea lentă a acestor ţări din perioada de restricţii va fi urmărită atent de alte ţări europene care vor să reia activităţile economice fără a pune în pericol sănătatea publică.

Danemarca a adoptat cele mai ample modificări, anunţând că grădiniţele şi şcolile vor fi redeschise pe 15 aprilie. Cehia va redeschide începând de joi toate magazinele, iar, în Austria, magazinele mici şi parcurile se vor redeschide pe 14 aprilie.

„Acum avem capacitatea de a controla pandemia relativ bine. Nu ne mai controlează pandemia pe noi”, a declarat ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, potrivit Mediafax.

În Austria şi Cehia, numărul contagierilor este în scădere, dar în Danemarca vârful epidemic nu pare să fi fost atins. Dimensiunile relativ mici ale acestor ţări în raport cu alte state din cadrul Uniunii Europene afectate de virus şi reacţiile rapide la această criză au fost în favoarea lor, consideră experţii. „Reacţiile relativ rapide ale acestor ţări prin măsurile restricive probabil au fost foarte utile în reducerea incidenţei şi sarcinilor asupra capacităţilor sistemelor medicale”, afirmă Joshua Moon, cercetător la Facultatea de Business a Universităţii Sussex.

Cele trei ţări au introdus rapid restricţii asupra activităţilor publice, prin închiderea şcolilor şi interzicerea adunărilor mari de oameni. În Cehia, cetăţenii sunt obligaţi să poarte măşti medicale când ies din case. Danemarca şi Cehia – alături de Polonia şi Slovacia – au fost primele ţări care şi-au închis frontierele din cauza pandemiei.

Austria, Cehia şi Danemarca nu au semnalat încă momentul în care vor permite accesul străinilor pe teritoriile lor. Sebasian Kurz, cancelarul Austriei, a sugerat că ideea vacanţelor ori deplasărilor în străinătate este exclusă până nu va apărea un vaccin anticoronavirus.

Keith Neal, profesor emerit de Epidemiologia Bolilor Infecţioase la Universitatea Nottingdam, apreciază că este de aşteptat ca guvernele să relaxeze gradual restricţiile înainte ca apariţia unui vaccin ori dobândirea imunităţii comunitare să poată permite revenirea în totalitate la normalitate. Dar avertizează că ar putea fi necesară reintroducerea restricţiilor dacă epidemia se intensifică din nou. „Dacă asistăm la o reintensificare a îmbolnăvirilor, s-ar putea să fie reintroduse restricţiile, pentru a ne asigura că sistemele medicale nu devin suprasolicitate”, explică el.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase