Statul care a interzis mestecatul tutunului

24 04. 2020, 00:05

O practică extrem de populară în rândul indienilor, mestecarea tutunului, are ca efect răspândirea resturilor nu numai pe drumuri, ci şi în sistemele de canalizare şi de apă.

Din această cauză, autorităţile indiene au încercat în repetate rânduri să interzică mestecarea tutunului în public, argumentând că acest obicei le provoacă o serie de afecţiuni medicale, fiind principala cauză de apariţie a cancerului în acest stat.

Dintre toate cazurile de cancer din Bihar, circa 40% sunt relaţionate cu un consum de tutun, afirmă dr. Ajay Kumar, vice-preşedintele Asociaţiei Medicale Indiene, citat de India Today. Potrivit acestuia, 80% dintre cazuri sunt de cancer oral care apare şi ca urmare a mestecării tutunului, „foarte mulţi bolnavi fiind dependenţi de el”.

Pandemia de coronavirus le-a oferit oficialilor din statul Bihar oportunitatea să interzică oficial mestecarea tutunului în spaţiile publice, motivând că scuiparea resturilor de tutun în locuri publice ar putea contribui la răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi infectarea mai multor oameni.

Cei care nu respectă interdicţia riscă şase luni de închisoare sau o amendă de 3 dolari.

În contextul în care peste 25 % din populaţia de aproximativ 100 de milioane de locuitori a statului Bihar mestecă tutun în public, rămâne de văzut dacă măsura luată de autorităţi va fi respectată de cetăţeni.