Rafila: Cred că 400.000 de români au trecut deja prin boală. Un procent mic, de doar 2%

01 05. 2020, 10:00
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM).

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că mulţi bolnavi de COVID-19 sunt asimptomatici, la fel ca în cazul gripei, dar că autorităţile nu ascund numărul real de îmbălnăviri.

„Toată lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem ninic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este şi la gripă. Franţa a făcut prima un studiu de seroprevalenţă şi procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred că în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boală”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a trecut vârful epidemiei, profesorul Rafila a spus nu trebuie exclusă o reapariţie a virusului în anumite focare.

„Suntem pe platou. Nu trebuie să excludem o reapariţie în anumite focare”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

El a vorbit la „Marius Tucă Show” şi despre măsurile de relaxare pe care le pregătesc autorităţile după 15 mai.

„Eu am informaţii indirecte despre ce se întâmplă. Există o comparare a măsurilor şi posibilitatea de a le menţine sau relaxa depinde de gradul de risc pe care îl implică apropierea între persoane şi numărul de persoane pe care îl implică acea activitate. De exemplu, la frizerie apropierea este mare, dar numărul de persoane este mic. (…) Cred că se vor deschide unele magazine, fără declaraţie, parcurile, dar va trebui să purtăm măşti. Cred că va începe şi zona economică, cred că clădirile de birouri se vor deschide. (…) Cred că s-ar putea redeschide şi bisericile cu măsuri de distanţare”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.