Blackjack, versiunea militarizată a Starlink

15 05. 2020, 00:00

Sistemele de comunicaţii se dovedesc vitale pentru infrastructura de război a oricărui stat, iar acum Statele Unite ale Americii fac un pas important în această direcţie prin plănuirea unei constelaţii de sateliţi care să facă acest lucru pentru forţele sale armate. Ideea aceasta este asemănătoare cu cea a constelaţiei de sateliţi Starlink creată şi implementată de către SpaceX, notează Futurism.

Primul satelit al acestei reţele, care se va numit Blackjack, este deja gata şi ar urma să fie lansat în în cursul acestui an. Totuşi, înainte de această lansare, oamenii de ştiinţă de la DARPA, divizia ştiinţifică a Armatei SUA,  vor avea de efectuat o multitudine de teste şi simulări pentru a asigura eficienţa acestei reţele.

Urmând modelul Starlink, Blackjack va deveni o constelaţie de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului care ar trebui să poată acoperi întreg Pământul. „Blackjack încearcă să dezvolte şi să valideze elemente critice ale reţelelor autonome globale de mare viteză în orbita joasă a Pământului”, explică cercetătorii DARPA într-un comunicat.

Anul acesta va fi lansat un singur satelit, Mandrake 1, urmând ca anul viitor, în 2021 să fie programate alte trei lansări; acestea urmând să fie transporte prototipul reţelei, care va avea capabilităţi de procesare asigurate de un supercomputer, de comunicare cu anumite frecvenţe radio şi capacitatea de a comunica cu alţi sateliţi.

„Ne-am concentrat mai întâi pe mărime şi sarcini utile, apoi pe sistemul autonom de gestionare a misiunilor, pe care îl numim Pit Boss. Suntem de părere că vom începe să integrăm primele două sarcini militare vara viitoare, cu lansarea prin rideshare la sfârşitul anului 2021, urmată de restul sub-constelaţiei demonstrative Blackjack în 2022”, explică managerul proiectului Blackjack, Paul Thomas.

Citeşte şi:

Forţele Spaţiale ale SUA au efectuat prima lansare pe orbită

Forţele Spaţiale ale SUA primesc prima „armă”

Avionul spaţial militar secret X-37B pleacă într-o nouă misiune misterioasă

Ne aflăm în faţa unei noi forme de război