Home » D:News » Momentul în care Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură de la frontiera cu Sudul

Momentul în care Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură de la frontiera cu Sudul

Momentul în care Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură de la frontiera cu Sudul
Publicat: 16.06.2020

Coreea de Nord a aruncat în aer marți un birou înființat pentru a promova legături mai bune cu Coreea de Sud. Biroul intercoreean se afla în orașul Kaesong, la granița cu Coreea de Sud, iar acțiunea vine după ce Phenianul a amenințat că va lua măsuri dacă dezertorii din Coreea de Nord vor continua să trimită pliante de propagandă.

Agenția de presă a statului nord-coreean, KCNA, a transmis că biroul, care fusese închis în ianuarie din cauza temerilor de noul coronavirus, a fost „ruinat tragic într-o explozie extraordinară”, potrivit Reuters.

Totodată, Coreea de Sud a raportat că biroul a fost aruncat în aer. Presa de la Seul a raportat că s-a auzit o explozie și s-a putut observa fum deasupra orașului Kaesong, situat în Zona demilitarizată de la frontiera comună.

În momentul funcționării, biroul de legătură cu administraţia din Coreea de Sud juca rol de ambasadă, iar distrugerea sa reprezintă o provocare la adresa eforturile președintelui de la Seul, Moon Jae-in, de a stimula cooperarea cu Phenianul.

Tenisunile dintre Coreea de Nord și cea de Sud s-au accentuat

În ultimele zile, tensiunile au crescut. Coreea de Nord a amenințat că va tăia legăturile și va riposta la adresa Coreei de Sud după parașutarea a zeci de mii de pliante de propagandă cu mesaje critice la adresa liderului nord-coreean Kim Jong Un, inclusiv cu privire la drepturile omului.

O sursă militară din Coreea de Sud a spus pentru Reuters că au existat semne, la începutul zilei, că biroul va fi demolat de Coreea de Nord și că oficialii militari din Coreea de Sud au urmărit imagini live în timp ce clădirea a fost aruncată în aer.

Biroul intercoreean de legătură a fost înființat în 2018 într-o clădire cu patru etaje, renovată de către oficialii din Coreea de Sud cu 8,6 milioane dolari americani, ca parte a unei serii de proiecte care vizau reducerea tensiunilor între cele două Coree.

Sora lui Kim Jong Un a decretat pregătirea armatei pentu o intervenție în zona demilitarizată

Sâmbătă, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean, a dat ordin armatei să se pregătească pentru a interveni în zona de graniţă demilitarizată cu Coreea de Sud.

„Simt că este momentul să ne rupem de autorităţile sud-coreene. Gunoiul trebuie aruncat în coşul de gunoi”, a spus aceasta. Liderul militar a confirmat, marţi, precizând că „studiază planul de acţiune” pentru ca armata să fie trimisă în zonele demilitarizate.

În replică, ministrul sud-coreean al Apărării a precizat faptul că activitatea militară din Coreea de Nord este atent supravegheată cu sprijinul Statelor Unite.

Tensiunile dintre cele două ţări în zona graniţei există de zeci de ani. Zona demilitarizată este o porţiune de teren de-a lungul graniţei dintre cele două ţări, instituită în timpul războiului coreean, în anii 1950.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce sunt Coreea de Nord şi Coreea de Sud divizate?

Coreea de Nord anunţă că a testat cu succes un nou tip de rachetă

Coreea de Nord urmează să înapoieze Statelor Unite rămăşiţele pământeşti ale unor soldaţi ucişi în Războiul Coreean

Un dezertor din Coreea de Nord susţine că dictatorul Kim Jong-un pregăteşte ceva teribil pentru ţările din jur

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase