Home » D:News » Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

Autor: Ioana Matei 06.27.2020
Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume
Sursa foto: Biology Letters

Microplastice au fost descoperit în stomacul unui animal de pe o insulă izolată din Antarctica, astfel că oamenii de știință se tem că poluarea cu plastic ar putea fi răspândită în ecosistemele din regiune.

Un nou studiu al cercetătorilor din Italia și Irlanda a descoperit urme ale contaminării în interiorul corpului specimenului „Cryptopygus antarcticus”, un mic animal nevertebrat care trăiește în solul Antarcticii.

Astfel de mici creaturi mai sunt cunoscute și sub denumirea de colembole. Acestea măsoară mai puțin de 1 milimetru în lungime, potrivit oamenilor de știință.

Particule de plastic au fost descoperite în corpul unui animal din Antarctica

Cercetătorii au declarat că descoperirile reprezintă „primele dovezi ale contaminării cu microplastice la animalele terestre din Antarctica”.

Oamenii de știință au testat 18 animale descoperite pe o bucată imensă de polistiren. Materialul a fost găsit pe malul insulei King George, situată în nordul continentului Antarctida, în 2016.

Elisa Bergami, cercetătorul care a coordonat proiectul, a spus că a văzut materialul din plastic în timp ce se afla într-o zonă „foarte poluată”.

Bergami a mai adăugat că micile creaturi ar fi ingerat plasticul în timp ce se hrăneau cu algele, mușchii și lichenii care acopereau bucata de polistiren.

Cercetătorii se tem că microplasticele au ajuns în întregul ecosistem

Cercetătoare a mai subliniat că microplasticele pot transporta patogeni și contaminanți foarte dăunători pentru animalele testate, precum și pentru alte specii din lanțul trofic al ecosistemului, informează CNN.

Tancredi Caruso, conferenţiar universitar la University College Dublin și unul dintre autorii studiului, a explicat că tipul de la colembolă pe care l-au testat este „foarte bine reprezentat” în Antarctida, atât pe continent cât și pe insule precum King George. Astfel, descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la întregul ecosistem.

Caruso a mai adăugat că speră ca studiul să ducă la mai multe cercetări. „Pentru mult timp, rolul negativ al plasticului în ecosisteme a fost subestimat”, a mai precizat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit că plouă cu peste 1.000 de tone de microplastice. Particulele minuscule au ajuns în atmosferă

Larvele de muşte Caddis folosesc microplastice pentru a-şi construi adăposturi

Adevăruri greu de înghițit. Păsările consumă sute de bucăți de plastic în fiecare zi

Unul dintre motivele pentru care egiptenii antici au construit Sfinxul, dezvăluit prin Echinocţiu