Crustaceele mărunțesc și mai mult microparticulele de plastic din oceane

08 08. 2020, 18:00

Microparticulele de plastic reprezintă un pericol pentru animalele și plantele din ecosistemele marine.

Plasticul este una dintre cele mai mari amenințări asupra ecosistemelor din întreaga lume. Una dintre cele mai comune forme în care plasticul poate fi întâlnit în oceane și cursurile de apă de pe uscat este cea a microparticulelor. Din nefericire, cercetătorii au o înțelegere restrânsă a modului în care acestea afectează plantele și animalele.

În general, fragmentarea produselor din plastic a fost pusă pe seama acțiunii factorilor de mediu de-a lungul deceniilor. Un studiu recent a demonstrat faptul că unele crustacee contribuie în mod activ la acest proces, ducând la apariția unor particule de plastic și mai mici, notează Science Alert.

„În ultimul meu studiu  am arătat că microplasticele, bucăți de plastic mai mici de 5 mm, din apele dulci sunt descompuse în nanoplastice și mai mici, mai mici de un micrometru, de cel puțin cinci mii de ori mai mici, de un nevertebrat de apă dulce și că acest lucru se poate întâmpla mult mai rapid decât am estimat anterior”, explică Alicia Mateos Cárdenas, cercetătoare postdctorală a Universității Cork, Regatul Unit.

Crustaceele care mărunțesc plasticul

Cercetătorii au identificat un crustaceu numit „Gammarus duebeni”, care măsoară doar doi centimetri, ca fiind responsabil de o mărunțire mult mai rapidă a materialelor din plastic. Acesta este specific cursurilor de apă din Irlanda, dar face parte dintr-o familie mult mai mare de nevertebrate care trăiește în râurile și oceanele lumii.

Experimentele de laborator au arătat că acest crustaceu poate să digere și să producă nanoparticule de plastic în mai puțin de patru zile de la ingerare.

Oamenii de știință explică faptul că studiul lor oferă o serie de detalii legate de modul în care microplasticele și nanoplasticele sunt transportate de-a lungul lanțurilor trofice. De asemenea aceștia mai citează o serie de studii care este prezentată situația păsărilor care consumă crustacee și faptului că acestea prezintă urme de plastic în intestine.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citește și:

Plasticul prezintă urme minime de degradare chiar și după 20 de ani, în adâncurile mării

Microplastice descoperite în corpul unui animal care trăiește pe una dintre cele mai izolate insule din lume

STUDIU. Particule de plastic, descoperite în ”aerul curat” de la malul mării

Larvele de muşte Caddis folosesc microplastice pentru a-şi construi adăposturi