Home » D:News » Cât costă, de fapt, cea mai performantă navă de război a Armatei Statelor Unite

Cât costă, de fapt, cea mai performantă navă de război a Armatei Statelor Unite

Publicat: 07.06.2020

Una dintre cele mai ambițioase clase de nave de război din istoria recentă, distrugătoarele USS Zumwalt, cu sistem ghidat de rachete, sunt și cele mai avansate. Cele trei distrugătoare din această clasă sunt Zumwalt, Monsoor și Johnson. 

GALERIE FOTO

Navele de luptă din această clasă combină tehnologie stealth, senzori avansați, un sistem revoluționar de propulsie, dar și abilitatea de a opera drone și elicoptere pe o platformă ucigașă care poate stăpâni mările și oceanele.

Având costuri controversate, armament sofisticat și un scop clar, navele Zumwalt primesc acum alt scop de la Marina SUA. Distrugătoarele vor fi transformate în asasini „cu sânge rece” și vor anihila navele inamice pe furiș.

Marina Statelor Unite a acceptat livrarea unei noi generații de distrugătoare stealth după mai bine de trei ani de la solocitarea propriu-zisă, au anunțat oficiali americani în aprilie.

Cât costă, de fapt, cea mai performantă navă de război a SUA

Distrugătorul Zumwalt are un sistem de luptă funcțional și va trece în următoarea fază de dezvoltare și testare pe mare, potrivit unui comunicat de presă al Naval Sea Systems Command. Nava a fost comandată în 2016, dar a cedat o lună mai târziu în timp ce trecea prin Canalul Panama.

Vasul de luptă valorează aproximativ 4 miliarde de dolari, iar de la incidentul din Canalul Panama a tot trecut prin alte întârzieri și costuri neprevăzute.

Oficialii din Marina americană au declarat că livrarea reprezintă un „pas uriaș” pentru Zumwalt. Nava de război mai este cunoscută și sub numele de DDG 1000.

Totuși, în 2019, Guvernul SUA a criticat aspru Marina din cauza problemelor constante ale sistemului de armament 155mm propus pentru instalare pe distrugătoarele din clasa Zumwalt. Prețul pentru un singur foc ajunge la aproape 800.000 de dolari, după care sistemul rămâne aproape nefuncțional.

Cât costă, de fapt, cea mai performantă navă de război a Armatei Statelor Unite
Istoria distrugătoarelor Zumwalt a fost una turbulentă. Sursa foto: U.S. Navy

Marina americană a schimbat, în 2018, misiunea principală a distrugătoarelor Zumwalt. Astfel, navele au trecut de la atac de sol la atac ofensiv de suprafață. Însă, această modificare a costat aproape 1 miliard de dolari, scrie Business Insider.

Istoria distrugătoarelor Zumwalt a început prin anii 1990, iar de atunci a fost una turbulentă. Cândva gândite drept o clasă uriașă de distrugătoare de sol, navele au fost transformate mai târziu într-o clasă mai mică de distrugătoare.

Sistemele viitoare de armament, precum lasere sau tunuri, ar putea oferi noi capabilități dramatice acestor vase astfel devenind unele dintre cele mai periculoase nave de război din lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O epavă a unei nave de război importante din Al Doilea Război Mondial a fost descoperită

Bismarck, nava de război a Germaniei naziste care a ţinut la respect întreaga flotă britanică, dar pentru puţin timp

USS Nevada, nava de război care a supravieţuit testelor cu bomba atomică şi Primului Război Mondial, a fost găsită

Nava ce putea salva pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase