Tesla Roadster a lui Elon Musk s-a apropiat de Marte. Starman este încă la volan

10 10. 2020, 18:00

Bolidul Tesla Roadster, ce a aparținut lui Elon Musk, CEO-ul SpaceX, s-a apropiat de Marte săptămâna aceasta.

Mașina „condusă” de manechinul supranumit „Starman”, îmbrăcat în costum spațial, a fost lansată în spațiu în 2018 de compania SpaceX, de la bordul unei rachete Falcon Heavy.

SpaceX a transmis că vehiculul s-a apropiat, miercuri, pentru prima dată de Marte, la o distanță de aproape 8 milioane de kilometri de Planeta Roșie.

„Este o distanță mare. Marte ar apărea la aproximativ 1/10 din diametrul Lunii, atât de mic, dar nu un punct”, a declarat pentru CNN Jonathan Dowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.

Dowell a urmărit racheta folosind sistemul Jet Propulsion Laboratory Horizons al NASA, care are o traiectorie exactă calculată pornind de la orbita inițială a Falcon 9, după ce a părăsit Pământul. Astronomul afirmă că mașina Tesla se află pe orbita eliptică în jurul Soarelui.

Starman se află la aproape 60 de milioane de km de Pământ

Automobilul a realizat aproximativ 1,75 de orbite în jurul Soarelui, potrivit site-ului whereisroadster.com, care monitorizează în timp real locația vehiculului. Fostul bolid Tesla al lui Elon Musk, „condus” acum de Starman, realizează o orbită completă în jurul Soarelui în 557 de zile terestre.

Manechinul Starman se află la aproape 60 de milioane de km de Pământ și a parcurs aproape 2 miliarde de km de la lansarea sa în urmă cu peste 2 ani și 8 luni. Cu toate acestea, va mai dura ceva până când se va apropia din nou de Pământ.

„Va trece la aproximativ 5 milioane de km de Pământ în anul 2047. Nu este suficient de aproape pentru a-l vedea ca un obiect clar”, a mai spus Dowel.

Starman ar putea într-o zi să aterizeze pe Pământ. Calculele dintr-o lucrare publicată de Hanno Rein, de la Universitatea din Toronto (Canada), arată că Tesla Roadster are șanse de 6% să se prăbușească pe Pământ în următorul milion de ani și de 2,5% în a se prăbuși pe Venus.

Din cauza radiaţiilor cosmice, maşina se va degrada în următoarele milioane de ani.

Starman a fost lansat în 22 februarie 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, în prima misiune a puternicei rachete Falcon Heavy.

Vă recomandăm să citiți și:

Compania SpaceX va construi pentru Pentagon sateliți de urmărire a rachetelor

SpaceX pregătește un nou test pentru un prototip al Starship

În premieră, SpaceX a făcut prima lansare polară, după jumătate de secol. Procedura este una periculoasă

Spectacolul creat pe cerul nopții de racheta Falcon 9. Ultima lansare a companiei SpaceX a fost un succes