Home » D:News » Aprovizionarea cu oxigen, oprită pe segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale

Aprovizionarea cu oxigen, oprită pe segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale

Aprovizionarea cu oxigen, oprită pe segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale
Modulul Zvezda de pe ISS/ Credit foto: NASA
Publicat: 15.10.2020

Sistemul de alimentare cu oxigen a fost întrerupt într-un modul de pe segmentul rus al Stației Spațiale Internaționale (ISS), însă echipajul nu este în pericol, a anunțat joi agenția spațială rusă Roscosmos.

Sistemul de alimentare cu oxigen de pe modulul Zvezda, din laboratorul orbital, s-a defectat miercuri seara, dar un al doilea sistem de pe segmentul american a continuat să funcționeze normal, a declarat purtătorul de cuvânt al Roscosmos pentru AFP.

„Nimic nu amenință securitatea echipajului și a ISS”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că astăzi vor fi efectuate reparații pentru remedierea problemei.

GALERIE FOTO

Problemele la modulul rusesc au apărut în aceeași zi în care pe Stația Spațială Internațională au ajuns trei noi membri, astronauta americană Kathleen Rubins şi cosmonauţii ruşi Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov, care au fost aduși de capsula Soyuz, după un zbor record de trei ore.

Echipamentele rusești de pe ISS, prea vechi

Noul incident de pe ISS, al cărui prim modul a fost lansat în urmă cu peste două decenii, în 1998, vine după un altul din august în care echipajul a detectat o scurgere de aer la bord.

Atunci, Roscosmos a transmis că scurgerea nu era importantă și nu reprezenta un pericol, însă o parte a problemei a fost detectarea exactă a locului, notează The Moscow Times.

Acum, echipajul crede că a găsit sursa scurgerii. Purtătorul de cuvânt al Roscosmos a spus că membrii echipajului rus vor primi instrucțiuni precise de la centrul de control al misiunii, de pe Terra, pentru a efectua reparații viitoare.

Ghenadi Padalka, unul dintre cosmonauții veterani, a afirmat că echipamentul rus de la bordul ISS a depășit cu mult data de expirare.

„Toate modulele segmentului rusesc sunt epuizate”, a spus Padalka, care deține recordul mondial pentru cele mai multe zile petrecute în spațiu (879 de zile). El a adăugat că echipamentul ar trebui să nu fie folosit mai mult de 15 ani, în timp ce acum are o vechime și de două decenii.

Vă recomandăm să citiți și:

Două decenii de Staţia Spaţială Internaţională, istoria unui experiment reuşit al omenirii. Contribuţiile la explorarea spaţială, trecutul, prezentul şi viitorul acesteia

Călătoria în timp este reală: cercetătorii au creat deja o maşină a timpului

Cum „reînvaţă” un astronaut să meargă pe Pământ după aproape 200 de zile pe Staţia Spaţială Internațională

SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru staţia spaţială către Lună a NASA

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase