Premieră mondială: Un oraș din Scoția cumpără autobuze alimentate cu hidrogen

17 10. 2020, 08:29
Sursa foto: H2Aberdeen

Consiliul oraşului Aberdeen din Scoția investeşte în autobuze pe hidrogen. Autobuzele au zero emisii şi costă 500.000 de lire sterline bucata. Autobuzul supraetajat cu hidrogen este o premieră mondială.

Autobuzele scoţienilor sunt supraetajate şi sunt alimentate cu hidrogen.

„Autobuzul e similar cu autobuzele diesel, dar funcţionează cu hidrogen. Hidrogenul este obţinut din apă. Funcţionează ca un autobuz electric. Pe ţeava de eşapament iese doar apă, are zero emisii, e foarte ecologic”, spune Jo Bamford, proprietarul Wrightbus.

O mare mândrie pentru oraşul școțian

Autobuzul supraetajat cu hidrogen reprezintă o premieră mondială ceea ce este o mare mândrie pentru oraşul școțian.

„E extraordinar să fim primii în lume, din câte ştiu, suntem deschizători de drumuri şi asta e extraordinar pentru ambiţia oraşului de a face din asta o poveste de succes”, este de părere David Phillips, director de operaţii First Aberdeen.

Pentru locuitorii din Aberdeen achiziția înseamnă un prim pas către obiectivul oraşului de a ajunge la zero emisii.

Pionieri în tehnologiile bazate pe hidrogen

„Consiliul a investit foarte mulţi bani în hidrogen, suntem pionieri în tehnologiile bazate pe hidrogen şi încercăm să facem Aberdeen unul dintre cele mai ecologice locuri din ţară”, declară Douglas Lumsden, co-leader al consiliului oraşului Aberdeen, potrivit Mediafax.

Investiţia totală se ridică la 19 milioane de lire sterline şi include, pe lângă autobuze, staţii de alimentare cu hidrogen.