Home » D:News » NASA a reluat comunicarea cu sonda Voyager 2, după o întrerupere de opt luni

NASA a reluat comunicarea cu sonda Voyager 2, după o întrerupere de opt luni

NASA a reluat comunicarea cu sonda Voyager 2, după o întrerupere de opt luni
Sursa foto: NASA
Publicat: 07.11.2020

NASA a reluat legătura cu sonda Voyager 2 după o întrerupere de 8 luni. Întreruperea însă nu a fost cauzată de o defecţiune la sistemele de comunicare ale sondei ci de operaţiuni de întreţinere la singura antenă de pe Pământ capabilă să comunice cu sonda.

Antena se numeşte Deep Space Station 43 şi e situată lângă capitala Australiei, Canberra. Antena cu diametrul de 70 de metri are 48 de ani şi e singura antenă de aceste dimensiuni din emisfera sudică. Şi cu traiectoria sondei se îndreaptă spre sud în raport cu planul orbital al Terrei, Deep Space Station 43 era singura antenă suficient de puternică să comunice cu sonda.

De ce ai nevoie ca să urmăreşti Voyager 2?

Richard Stephenson, de la complexul NASA Deep Space Communications îţi face o scurtă prezentare.

„Deci de ce ai nevoie ca să urmăreşti Voyager 2? De o antenă imensă. E cazul acestei antene de 70 de metri. Putem urmări şi pe antenele mai mici, de 34 de metri, dar dacă vrei un semnal curat, foloseşti o antenă mare. În total are 8.000 de tone, 4.000 sub articulaţie şi alte 4.000 de tone deasupra.”

În cele 8 luni de pauză, antena a fost modernizată şi a fost schimbat inclusiv conul din vârful antenei, un ansamblu de 3 tone ridicat la înălţimea unui bloc cu 20 de etaje.

Voyager 2 a părăsit sistemul solar în urmă cu doi ani

Lucrările de întreţinere ale antenei nu sunt încă finalizate, dar astronomii speră să fie gata până în februarie anul viitor, cand roverul Perseverence va ajunge pe Marte, potrivit Mediafax.

Voyager 2, lansată în 1977, a părăsit acum doi ani sistemul solar şi se află la 17 ore-lumină de Pământ.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase