Home » D:News » Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS

Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS

Mihaela STOICA 11.11.2020
Misiune istorică SpaceX Crew-1 a NASA către ISS
Test misiune SpaceX Crew-1 / Credit foto: SpaceX

NASA și SpaceX desfășoară ultimele pregătiri înainte de misiunea SpaceX Crew-1, de sâmbătă, 14 noiembrie, în care vor fi trimiși patru astronauți către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Crew Dragon.

Astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, împreună cu Soichi Noguchi de la Agenţia Spaţială de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA), se află la Centrul Spațial Kennedy, din Florida, pentru ultimele pregătiri finale înainte să decoleze sâmbătă.

Misiunea Crew-1 va începe sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 19:49 EST (duminică 15 noiembrie, 02:49, ora României), cu lansarea rachetei Falcon 9 care va transporta o capsulă Crew Dragon (Dragon C207 Resilience).

Cei patru astronauți aflați la bordul capsulei vor constitui prima misiune cu durată completă (de circa șase luni) la bordul ISS, ca parte a programului de echipaj comercial al NASA.

Echipajul, pregătit pentru misiunea SpaceX Crew-1 a NASA

Astronautul Michael Hopkins, care va conduce misiunea, a afirmat că echipajul este gata și a mulțumit „tuturor oamenilor de la SpaceX, de la NASA și din Departamentul Apărării care au lucrat neobosit” pentru realizarea misiunii. „A fost într-adevăr un efort incredibil al unui grup incredibil de oameni. În ceea ce privește echipajul, suntem gata”, a adăugat el.

Misiunea SpaceX Crew-1 a NASA trebuia să fie lansată în octombrie, dar a fost amânată după ce au fost anunțate verificări suplimentare la rachetă și capsulă.

„Astăzi facem un alt mare salt în transformarea modului în care facem zborul spațial uman. Despre ce vorbim aici este comercializarea spațiului. NASA este unul dintre clienții multor clienți de pe o piață comercială foarte robustă în orbita joasă a Pământului”, a spus Jim Bridenstine, administratorul NASA.

„Facem tranziția de la zboruri de testare la zboruri operaționale. Nu faceți nicio greșeală, fiecare zbor este un zbor de testare atunci când vine vorba de călătorii spațiale, dar este, de asemenea, adevărat că trebuie să putem merge în mod obișnuit pe Stația Spațială Internațională”, a adăugat el.

Primul zbor comercial uman pentru NASA, de pe teritoriu american, din ultimii nouă ani

Misiunea Crew-1 va însemna și lansarea primul echipaj internațional care va zbura, de pe teritoriu american, cu noul sistem comercial dezvoltat în urma parteneriatului dintre NASA și SpaceX.

„Cred că misiunea Crew-1 deschide o nouă eră a comercializării pe orbita joasă a Pământului”, a declarat Junichi Sakai, managerul Programului Stației Spațiale Internaționale al JAXA. „Sunt onorat să pot asista la acest mare eveniment și sunt mândru că un astronaut japonez, dr. Noguchi, își asumă responsabilitatea ca membru al acestei misiuni” a adăugat el, potrivit NASA.

Pentru SpaceX este a doua misiune cu echipaj uman derulată pentru NASA. În 30 mai a lansat capsula Crew Dragon, cu doi astronauți americani la bord, pentru o misiune de două luni pe ISS. A fost prima lansare de pe teritoriu american și cu echipament american din 2011, când NASA a oprit programul navetelor spațiale americane și a folosit capsulele rusești Soyuz ale Roscosmos.

Pentru fiecare astronaut pe care îl trimite cu SpaceX în spațiu, NASA plătește 55 de milioane de dolari. Din 2017, un loc în capsulele rusești a costat în medie 79,9 milioane de dolari.

Vă recomandăm să citiți și:

SpaceX a câștigat un nou contrat cu NASA pentru lansarea unei misiuni care va cerceta marginea heliosferei

NASA va folosi Falcon Heavy al SpaceX pentru a lansa misiunea către asteroidul Psyche

NASA finanțează un test pe orbită al Starship

În premieră, SpaceX a făcut prima lansare polară, după jumătate de secol. Procedura este una periculoasă