Home » D:News » NASA vrea să pună centrale nucleare pe Lună până în 2026

NASA vrea să pună centrale nucleare pe Lună până în 2026

NASA vrea să pună centrale nucleare pe Lună până în 2026
Asteroizii și cometele care s-au lovit în urmă cu milioane de ani de Venus ar fi putut arunca roci în spațiu, unele ajungând chiar și pe Lună. Credit foto: NASA
Publicat: 25.11.2020

Cercetătorii vor să creeze un design care să necesite cât mai puțin efort de asamblare odată ajuns pe suprafața Lunii.

NASA caută parteneri care să ajute la construirea unor centrale electrice de fisiune nucleară pentru colonizarea Lunii și a planetei Marte în viitor. Propunerea prezintă construcția unui sistem electric de suprafață pentru clasa de fisiune de 10 kilowați, cu planuri de construire și lansare până în 2026, notează The Science Times.

Dispozitivul va fi complet proiectat, fabricat și testat pe Pământ pentru a fi implementat pe Lună cu o asamblare minimă necesară, potrivit Anthony Calomino, șeful portofoliului de tehnologie nucleară al NASA.

GALERIE FOTO

Agenția va monta reactorul pe un dispozitiv de aterizare lunar, acesta urmând să asigure transportul și primele etape ale construcției.

O misiune pilot

Agenția spațială va aduce tehnologia pe alte planete dacă misiunea va avea succes, Marte devenind un candidat principal, a raportat The Washington Post. Reactorul ar trebui să ajute eforturile științifice în zona polară sudică a lunii. NASA susține că o zonă specială pentru explorare pe suprafața marțiană nu a fost încă stabilită.

Justificarea creării acestor avanposturi ar fi legată de producerea unor cantități mari de energie electrică, permițând construirea de avanposturi cu echipaj uman în spațiu. Patru module ar furniza câte 10 kilowați de electricitate electrică necesari menținerii unui habitat și operării diferitelor vehicule și instrumente.

„Patru unități, care furnizează 10 kilowați de energie electrică fiecare, ar furniza suficientă energie pentru a stabili un avanpost pe Lună sau pe Marte”, a declarat Calomino pentru CNBC. „Capacitatea de a produce cantități mari de energie electrică pe suprafețele planetare utilizând un sistem de alimentare de fisiune ar permite explorarea pe scară largă, stabilirea avanposturilor umane și utilizarea resurselor ””in situ, permițând totodată posibilitatea comercializării.”

Un reactor nuclear pe Lună

Peste 22 de firme au răspuns la oferta lansată de către NASA, conform Gizmodo. Dar, deși se pretinde că au expertiză în sectoarele aerospațial, nuclear și de conversie a energiei, doar câteva au fost numite pentru acest proiect Blue Origin și BWXT.

„Putem utiliza instalațiile existente și expertiza tehnică de la laboratoarele noastre naționale pentru a sprijini această inițiativă importantă”, a declarat Steve Johnson, directorul Diviziei de Energie Nucleară Spațială și Tehnologii Izotopice la Laboratorul Național Idaho.

Citește și:

NASA a primit aprobare să ia probe de pe Marte. Cât va costa prima parte a misiunii

NASA și Nokia vor să instaleze o rețea 4G pe Lună: Ce impact ar putea avea asupra astronomiei

NASA și ESA vor să construiască o stație spațială în apropierea Lunii

NASA confirmă prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase