Home » D:News » Un medicament pentru COVID se va fabrica în România

Un medicament pentru COVID se va fabrica în România

Un medicament pentru COVID se va fabrica în România
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2020

Terapia Cluj va începe din aprilie 2021 fabricarea de Favipiravir, antiviral folosit pentru COVID-19.

Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, a anunţat că din aprilie 2021 începe producţia în România de favipiravir, un medicament antiviral folosit în tratarea simptomelor medii şi uşoare de COVID.

Producţia se va realiza în colaborare cu o altă companie farmaceutică locală în condiţiile în care capacitatea fabricii din Cluj este contractată deja pentru primele şase luni din 2021.

FluGuard (favipiravir) este un medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală, produs de Sun Pharma, grup din care face parte producătorul local Terapia.

„Totul depinde de ce se va întâmpla dacă începe vaccinarea, care sperăm să fie eficientă. Atunci cererea va scădea, însă în prezent este o cerere uriaşă, cele un million de doze care vor fi livrate din ianuarie au fost solicitate deja de zece spitale”, a explicat Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, potrivit Mediafax.

Producătorul care va fabrica dozele în sistem externalizat pentru Terapia va primi fie materia primă, fie tabletele pentru a se ocupa de ambalarea acestora. Pentru a produce local FluGuard, medicamentul care are ca substanţă activă favipiravir, Terapia trebuie să primească aprobare de la autorităţile locale.

Un milion de doze de FluGuard (favipiravir)

În luna ianuarie 2021 vor ajunge în România 1 milion de doze de FluGuard, o capacitate care va intra ulterior lunar în ţară.

Până acum, Terapia a adus 770.000 de tablete de favipiravir în România, în mai multe tranşe, ultimul lot urmând să ajungă în 20 decembrie. Dozele au fost distribuite spitalelor prin Unifarm, pentru tratarea a peste 10.000 de pacienţi infectaţi, conform protocolului naţional standard de tratament aprobat de autorităţile din România.

Producătorul local va aduce în ţară în ianuarie şi o cantitate de 10.000 de tablete de Ivermectină (Ivermectol) un medicament antiparazitar cu rezultate în prevenirea şi în tratarea infecţiei cu COVID, utilizat şi în SUA.

Această cantitate va acoperi tratamentul pentru aproximativ 1.000 de pacienţi şi va fi donată unităţilor medicale care tratează pacienţi cu COVID-19.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase