Home » Știință » Oamenii cu grupa de sânge 0 au un risc mai mic de infecție COVID-19 și boală severă – studii

Oamenii cu grupa de sânge 0 au un risc mai mic de infecție COVID-19 și boală severă – studii

Oamenii cu grupa de sânge 0 au un risc mai mic de infecție COVID-19 și boală severă – studii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.10.2020

Oamenii care au grupa de sânge 0 ar putea fi mai puțin vulnerabili la infecția COVID-19 și ar putea avea un risc redus de a dezvolta o formă gravă a bolii. Concluziile au fost publicate în două noi studii, însă specialiștii au precizat că sunt necesare mai multe cercetări.

Studiile oferă informații suplimentare conform cărora grupa de sânge ar putea juca un rol important în predispoziția unei persoane de a se infecta cu coronavirusul SARS-CoV-2 și de a dezolta o formă severă a bolii.

Un studiu danez a arătat că printre 7.422 de persoane testate pozitiv la COVID-19, doar 38,4% aveau grupa de sânge 0. Trebuie precizat că din 2,2 milioane de danezi care nu au fost testați, această grupă de sânge este prezentă la 41,7%.

În contrast, au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus 44,4% din cei cu grupa de sânge A. 42,4% din populația daneză are această grupă de sânge.

În studiul danez, cercetătorii au analizat date ale unor indivizi danezi care au fost testați între 27 februarie și 30 iulie, iar distribuția grupelor de sânge printre aceste persoane a fost comparată cu date de la alți oameni care nu au fost testați. Ei au descoperit că tipul de sânge nu era un factor de risc pentru spitalizare sau deces din cauza COVID-19.

Sursa foto: Unsplash

În cel de al doilea studiu, efectuat de cercetători din Canada, din 95 de pacienți grav bolanvi de COVID-19, o proporție mare a celor cu grupa A sau AB (84%) au necesitat ventilație mecanică, în comparație cu pacienții cu grupa 0 sau B (61%).

Studiul canadian a descoperit și că cei cu grupa A sau AB au stat mai mult la terapie intensivă, în medie 13,5 zile, în comparație cu cei cu grupele 0 sau B, în medie 9 zile.

Grupa de sânge nu înlocuiește alți factori de risc

„În ceea ce privește un marker definitiv, avem nevoie de constatări repetate în multe jurisdicții care să arate același lucru. Nu cred că acest lucru (grupa de sânge n.r.) înlocuiește alți factori de risc, precum vârsta, comorbititățile și așa mai departe”, a afirmat dr. Mypinder Sekhon, unul dintre autorii studiului canadian și medic de terapie intensivă la Vancouver General Hospital și profesor la Universitatea British Columbia.

„Dacă unul are grupa de sânge A, nu trebuie să intre în panică. Și dacă aveți grupa de sânge O, nu sunteți liberi să mergeți în pub-uri și baruri”, a atras el atenția, potrivit CNN.

Ambele studii au fost publicate în revista Blood Advances.

Deși există mai multe teorii, cercetătorii nu știu încă ce mecanism ar putea explica legătura dintre diferitele grupe de sânge și COVID-19.

Posibile explicații

Sekhon a spus că o explicație în cazul persoanelor cu grupa de sânge O ar fi că sunt mai puțin predispuse la probleme de coagulare a sângelui. S-a stabilit că unul dintre factorii majori care duc la o formă severă de COVID-19 este coagularea sângelui.

Alte posibile explicații implică antigenii grupurilor sanguine și modul în care aceștia afectează producerea anticorpilor de combatere a infecțiilor. Totodată, ar putea fi relaționat și cu genele asociate grupelor de sânge și cu efectul acestora asupra receptorilor sistemului imunitar.

Dr. Amesh Adalja, de la Universitatea Johns Hopkins, care nu a fost implicat în cele două studii, a afirmat că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru înțelegerea mecanismului, noile descoperiri oferă „dovezi mai convergente că grupa sanguină poate juca un rol în predispoziția unei persoane la infecția COVID și șansa de a avea o formă severă”.

Un studiu separat, publicat în luna iunie în The New England Journal of Medicine, a găsit date genetice la unii pacienți cu COVID-19 și la persoane sănătoase, sugerând că cei cu grupa de sânge A au un risc mai mare de a se infecta, iar cei cu tipul 0 de sânge prezintă un risc mai mic.

Toate cele trei studii sugerează că „este un fenomen real la care asistăm”, a mai spus Amesh Adalja, a cărui activitate se concentrează pe apariția bolilor infecțioase.

Vă recomandăm să citiți și:

Rusia a anunţat al doilea vaccin împotriva COVID-19, după Sputnik V

Pacienţii cu aceste boli, vulnerabili la COVID-19 

Răspunsul Chinei la pandemie a făcut ca națiunea să fie acum într-o normalitate post-Covid – analiză

Coronavirusul rămâne în aer timp de câteva ore și se transmite la distanțe mai mari de 1,5 metri

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase