George Blake, faimosul spion dublu care a trădat Marea Britanie în timpul Războiului Rece, a murit

27 12. 2020, 01:03

George Blake, ultimul spion dublu care a trădat Marea Britanie în perioada Războiului Rece a murit, la 98 de ani, relatează Reuters.

Blake a fost ultimul dintr-o serie de spioni a căror activitate pentru Uniunea Sovietică a umilit spionajul britanic, atunci când a fost descoperită, la apogeul Războiului Rece.

Marea Britanie a făcut publică identitatea a sute de agenți occidentali din Europa de Est în anii 1950, dintre care unii au fost executați.

GALERIE FOTO

Cazul lui Blake a fost printre cele mai cunoscute din Războiul Rece, alături de cele ale unui grup de agenți dubli britanici, cunoscut sub numele de Cambridge Five.

Și-a petrecut restul vieții în Rusia, unde a fost tratat ca un erou

Demascat ca spion sovietic în 1961, Blake a fost condamnat la 42 de ani în închisoarea londoneză Wormwood Scrubs. El a evadat în 1966 cu ajutorul altor deținuți și a doi activiști pentru pace și a fost scos din țară cu o rulotă. A călătorit prin Europa de Vest nedescoperit și a traversat Cortina de Fier în Berlinul de Est.

El și-a petrecut restul vieții în Uniunea Sovietică și apoi în Rusia, unde a fost tratat ca un erou.

Reflectând asupra vieții sale într-un interviu acordat Reuters la Moscova în 1991, Blake a spus că a crezut că lumea a intrat într-o perioadă a comunismului. „A fost un ideal care, dacă ar fi putut fi realizat, ar fi meritat cu adevărat”, a spus el.

„Am crezut că poate fi și am făcut tot ce am putut pentru o ajuta, pentru a construi o astfel de societate. Nu s-a dovedit posibil. Dar cred că este o idee nobilă și cred că omenirea se va întoarce la ea „.

Trimis de MI6 la Berlin, a adunat informații despre spionii sovietici

Blake s-a născut la Rotterdam, în Olanda, la 11 noiembrie 1922, dintr-o mamă olandeză și un tată egiptean care era un britanic naturalizat.

A evadat din Olanda în cel de-Al Doilea Război Mondial după ce s-a alăturat rezistenței și a ajuns în Marea Britanie în ianuarie 1943. După ce s-a alăturat marinei britanice, a început să lucreze pentru Serviciul de informații secrete britanic, MI6, în 1944.

După război, Blake a servit pentru scurt timp în orașul german Hamburg și a studiat limba rusă la Universitatea Cambridge înainte de a fi trimis în 1948 la Seul unde a adunat informații despre Coreea de Nord comunistă, China comunistă și Orientul îndepărtat sovietic.

El a fost capturat și încarcerat când trupele nord-coreene au cucerit Seul după începerea războiului coreean în 1950. În timpul petrecut într-o închisoare nord-coreeană, el a devenit un comunist, citind lucrările lui Karl Marx.

După eliberarea sa în 1953, s-a întors în Marea Britanie și în 1955 a fost trimis de MI6 la Berlin, unde a adunat informații despre spionii sovietici, dar a transmis și Moscovei secrete despre operațiunile britanice și americane, potrivit Mediafax.

„Aceștia sunt cei mai fericiți ani din viața mea și cei mai pașnici”

„Am întâlnit un camarad sovietic aproximativ o dată pe lună”, a spus el într-un interviu din 2012 publicat de ziarul Rossiyskaya Gazeta.

Blake a fost în cele din urmă demascat de un dezertor polonez și a fost adus acasă în Marea Britanie, unde a fost condamnat și închis.

Când a scăpat de Wormwood Scrubs, și-a lăsat în urmă soția, Gillian, și pe cei trei copii. După ce Gillian a divorțat de el, Blake s-a căsătorit cu o rusoaică, Ida, cu care a avut un fiu, Misha. El a lucrat la un institut de afaceri externe înainte de a se retrage la țară, în afara Moscovei.

Blake, care a primit numele rus Georgy Ivanovich, a primit o medalie de la președintele Vladimir Putin în 2007 și a deținut gradul de locotenent colonel în fostul serviciu de securitate KGB, de la care a primit o pensie.

„Aceștia sunt cei mai fericiți ani din viața mea și cei mai pașnici”, a spus Blake în interviul din 2012, când a împlinit 90 de ani.