Farmacist din SUA, arestat după ce ar fi contaminat intenţionat sute de doze de vaccin împotriva COVID-19

04 01. 2021, 00:05
Credit foto: Shutterstock

Un farmacist de la un spital din Wisconsin a fost arestat şi acuzat că a eliminat intenţionat peste 500 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la frigider săptămâna trecută, ştiind că vaccinurile vor deveni inutile, a anunțat Departamentul de poliţie din Grafton, Wisconsin.

Nu este clar care ar fi putut fi motivul din spatele gestului. Departamentul de poliţie Grafton investighează incidentul împreună cu FBI şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, a declarat departamentul.

Advocate Aurora Health a publicat şirul cronologic al evenimentelor:

În primul rând, s-a spus că dozele au fost luate accidental. Apoi, miercuri (30 decembrie 2020), farmacistul a recunoscut că a scos intenţionat flacoanele. Joi, într-un apel video cu reporterii, Jeff Bahr, preşedintele Aurora Health Care Medical Group, a spus că farmacistul a recunoscut că a scos flacoanele din frigider în două nopţi consecutive – Ajunul Crăciunului şi Ziua de Crăciun – şi că spitalul a administrat 57 din doze înainte de a-şi da seama cât timp au stat la temperatura camerei.

Dr. Bahr a spus că nu există dovezi că farmacistul a manipulat vaccinul în alt mod decât prin al scoate din frigider.

Dozele au devenit mai puţin eficiente

Dr. Bahr a spus că spitalul s-a consultat cu Moderna, compania farmaceutică care a produs vaccinurile, şi a fost asigurat că vaccinurile nu vor afecta persoanele care le-au primit. Dar, deoarece moleculele de ARNm din vaccin se destramă rapid la temperatura camerei, dozele „au devenit mai puţin eficiente sau ineficiente”, a spus dr. Bahr.

El a spus că cele 57 de persoane care au primit vaccinul au fost notificate.

Wisconsin a experimentat un val devastator de cazuri de coronavirus în toamnă şi a fost pentru mult timp statul cel mai afectat în raport cu populaţia sa, potrivit Mediafax. Transmisia s-a diminuat de atunci, dar statul raportează încă aproximativ 39 de cazuri noi pe zi pentru fiecare 100.000 de persoane. Cel puţin 5.195 de locuitori din Wisconsin au murit.