Home » D:News » Unele orașe din lume au ajuns atât de grele încât pur și simplu riscă să se scufunde

Unele orașe din lume au ajuns atât de grele încât pur și simplu riscă să se scufunde

02.25.2021
Unele orașe din lume au ajuns atât de grele încât pur și simplu riscă să se scufunde
San Francisco. Sursa foto: Unsplash

Orașele lumii au început să se scufunde sub propria greutate, chiar în timp ce schimbările climatice cauzează creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul AGU Advances, Tom Parsons, geofizician la agenția United States Geological Survey (USGS), a descoperit că orașe precum San Francisco s-au scufundat cu până la 80 de milimetri de la apariția lor.

Însă, situația ar fi și mai sumbră, având în vedere că estimările lui Parsons nu iau în calcul infrastructura, vehiculele sau oamenii.

Cu alte cuvinte, nenumărate metropole din lume se confruntă cu o problemă cât se poate de reală. În același timp, riscul este accentuat din cauza creșterii nivelului mărilor, iar orașele se scufundă în oceane.

Orașele au acumulat populații atât de mari

Parsons a mai descoperit că subsidența, coborârea treptată a scoarței terestre, nu a fost „semnificativă” în regiunile metropolitane cu o densitate mare a populației.

„Pe măsură ce populațiile globale se mută în mod disproporționat spre zonele de coastă, subsidența adițională combinată cu nivelurile crescute ale mărilor ar putea exacerba riscul asociat cu inundațiile”, a scris cercetătorul.

Orașele au acumulat populații atât de mari încât San Francisco ar putea ajunge să cântărească 1,6 trilioane de kilograme, îndeajuns de mult încât să îndoaie litosfera Pământului, adică partea solidă de la exteriorul planetei noastre, potrivit Futurism.

Efecte incontestabile ale schimbărilor climatice

În studiul său, Parsons mai argumentează că „imaginile prin satelit” ar putea fi folosite pentru a produce „analize mai detaliate în zone cu potențial de inundații” pe măsură ce nivelul mărilor și oceanelor continuă să crească. Inundațiile sunt „cel mai mare pericol asociat cu subsidența”, a mai explicat cercetătorul.

În timp ce efectele incontestabile ale schimbărilor climatice continuă să își facă apariția, orașele de coastă sunt în pericol de scufundare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Orașele din adâncurile” Oceanului Atlantic, mai puțin cunoscute decât suprafața planetei Marte

Sute de morminte dezvăluie istoria secretă a unui orășel din Spania

Săniile cu câini au salvat un orășel din Alaska de o epidemie în timpul iernii polare

Trei orașe din România sunt în top 5 al poluării cu emisii de la mașinile vechi și diesel

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult