Home » D:News » Transfer de experienţă pentru un sistem de colectare separată eficient

Transfer de experienţă pentru un sistem de colectare separată eficient

Publicat: 19.02.2021

Săptămâna aceasta, Municipiul Iaşi a fost gazda conferinţei privind Sistemul de colectare a deşeurilor producătorilor de ambalaje din Republica Moldova.

Timp de 2 zile, cei mai importanţi actori implicaţi în sistemul de responsabilitate extinsă a producătorilor de ambalaje (REP) au dezbătut atât exemple de bună practică din România, cât şi despre sistemul actual de management integrat al deşeurilor în Republica Moldova.

Sistemul de colectare face parte din tranziţia de la o economie liniară la una circulară, în cadrul căruia deşeurile de ambalaje sunt considerate resurse şi trebuie separate de resturile menajere. GreenPoint Management, organizaţie care implementează obligatiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje, a prezentat exemplele de bună pratică din România, actorii implicaţi în sistemul de colectare şi raportare, cele mai importante momente cheie din cadrul fluxului de management al deşeurilor şi de asemenea informaţii relevante despre dimensiunea pieţei vizată de acest sistem. Experienţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi a împărtăşit exemplul de bună practică privind colectarea şi sortarea deşeurilor din cadrul municipalităţii şi a prezentat rolul Asociaţiilor de Dezvoltare Intracomunitară în acest sistem.

Cei doi actori din România pot aduce un aport extrem de mare pentru sistemul din Republica Moldova având la bază experienţa din România, punctele forte şi punctele slabe avute pentru sistemul din România şi de asemenea aportul companiilor private.

Conform legislaţiei europene, OIREP-urile trebuie să fie companii not for profit şi să gestioneze cât mai eficient obiectivele producătorilor. De aceea am decis să investim în proiecte care să aibă ca rezultate creşterea gradului de colectare şi în acelaşi timp am alocat o parte din profit pentru a reduce efortul financiar al producătorilor cu impact în reducerea tarifelor. Proiectul demarat de GreenPoint Management cu A.O. Reciclare în Republica Moldova este genul de proiect pe termen lung care ne onorează. Considerăm că avem datoria să ne susţinem partenerii, fiindcă aşa cum noi am învăţat de la partenerii noştri europeni, ne dorim la rândul nostru să transmitem experienţa acumulată pentru ca vecinii de peste Prut să poată evita erorile din procesul de implementare a sistemului de preluare a responsabilităţii extinse a producătorului.” – a declarant Andrei Dinescu, Director Comercial GreenPoint Management.

Pentru ca un sistem să funcţioneze şi sa performeze, au fost identificate următoarele concluzii:

  • Definirea clară a responsabilitătii actorilor din sistem

  • Identificarea şi punerea la dispoziţie a instrumentelor necesare pentru ca fiecare din aceştia să îşi poată îndeplini obligatţile

  • Implementarea unui sistem informatic pentru asigurarea trasabilităţii deşeurilor (SIATD) încă de la început

  • Crearea unui cadru optim care sa sustina cresterea investitilor din partea OIREP-urilor in infrastructura de colectare si reciclare

  • Penalitatie pentru neindeplinirea obligatiilor de mediu sa fie mai mari decat costurile pentru orice tip de material

  • Adoptarea prin lege a statusului “End of Waste” propus de UE.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase