Home » D:News » Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, atrăgător pentru țările din Europa de Est

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, atrăgător pentru țările din Europa de Est

Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, atrăgător pentru țările din Europa de Est
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.03.2021

În timp ce Uniunea Europeană se străduiește să-și intensifice campania de vaccinare împotriva coronavirusului în întregul bloc de 27 de membri, vaccinul rusesc se dovedește atrăgător pentru statele din Europa de Est, creând o altă posibilă ruptură în regiune, relatează CNBC.

Republica Cehă, Austria, Ungaria și Slovacia și-au exprimat interesul pentru procurarea vaccinului rusesc „Sputnik V”, o mișcare care ar putea submina abordarea unitară de la nivelul Uniunii Europene de aprobare și administrare a vaccinurilor.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat duminică că țara sa ar putea utiliza vaccinul Sputnik V chiar fără aprobarea agenției europene pentru medicamente.

Prima țară europeană care a autorizat și a achiziționat vaccinul Sputnik V

Declarația vine după ce președintele rus Vladimir Putin și cancelarul austriac Sebastian Kurz au avut o conversație telefonică vinerea trecută în care au discutat despre „posibilele livrări de vaccin rusesc Sputnik V către Austria, precum și posibila producție comună a acestuia”, a spus Kremlinul, menționând că Austria a inițiat apelul. Austria a indicat până acum că va respecta deciziile EMA în ceea ce privește aprobările vaccinurilor.

Ungaria nu a manifestat o astfel de ezitare și a devenit prima țară europeană care a autorizat în ianuarie – ocolind EMA – și ulterior a achiziționat vaccinul Sputnik V. Țara se așteaptă ca 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V să fie furnizate în următoarele trei luni, potrivit Moscow Times. Ungaria a aprobat, de asemenea, vaccinul Sinopharm din China luna trecută, mergând din nou contra cerințelor când vine vorba de aprobarea vaccinului în UE.

Luni, Slovacia a devenit a doua țară europeană care a anunțat că a achiziționat vaccinul Sputnik V, asigurând 2 milioane de doze. Ministrul sănătății din Slovacia a declarat că vaccinul nu va fi administrat imediat, totuși, pentru că necesită încă undă verde de la autoritatea națională.

Kremlinul era dornic să obțină victoria în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19

Schimbarea privind vaccinul rusesc vine pe fondul frustrărilor legate de lentoarea lansării vaccinării în UE, măsură îngreunată și de decizia blocului de a cumpăra vaccinuri în comun, dar și de faptul că, în comparație cu alte țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, comenzile sale au venit mai târziu.

Problemele de producție și birocrația au fost, de asemenea, obstacole.

Vaccinul Sputnik a fost aprobat de autoritatea de reglementare a sănătății din Rusia în august anul trecut, înainte de încheierea studiilor clinice, generând scepticism în rândul experților privind standardele stricte de siguranță și eficacitate. Unii experți au susținut că Kremlinul era dornic să obțină victoria în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

„Principiul științific al vaccinării este demonstrat”

Cu toate acestea, analiza intermediară a studiilor clinice de fază 3+, care a implicat 20.000 de participanți și publicată în revista medicală The Lancet la începutul lunii februarie, a constatat că vaccinul a fost 91,6% eficient împotriva Covid-19.

Într-un articol însoțitor din Lancet, Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Anglia, a menționat că „dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită. Dar rezultatul raportat aici este clar și principiul științific al vaccinării este demonstrat, ceea ce înseamnă că se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenței Covid-19”.

Cu toate acestea, Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul, nu a depus încă o cerere la EMA pentru autorizația de introducere pe piață a vaccinului, a declarat agenția UE pentru medicamente la începutul lunii februarie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase