China face o avere din vânzarea de drone de luptă și este dispusă să le exporte oricui

25 03. 2021, 09:00

Industria dronelor de luptă a explodat în China, acolo unde compania de stat Aviation Industry Corp (AVIC) câștigă o avere din vânzarea de drone de luptă în toată lumea.

În anii recenți, AVIC a vândut sute de drone Wing Loong II care pot transporta zeci de rachete. Denumirea se traduce prin pterodactil. Printre țările care au achiziționat aceste drone de la China se numără Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Arabia Saudită. Companiile americane continuă să domine exporturile de drone militare la nivel global. Însă, proliferarea dronelor de luptă din China pare să determine o cursă globală a armelor. Iar asta are drept rezultat mai multe mașinării zburătoare de război în lume.

China este dispusă să exporte drone de luptă la aproape oricine”, a spus Ulrike Franke, membru al Consiliului European pentru Relații Externe.

„Poate că dronele chinezești nu sunt la fel de bune ca cele americane. Însă, 15 drone în loc de una este o ofertă bună”

Popularitatea dronelor de luptă Wing Loong II a explodat pentru că sunt de aproape 15 ori mai ieftine decât dronele americane, iar Chinei nu pare să îi pese prea mult de cum sunt acestea folosite odată ce o altă țară le cumpără.

„Poate că dronele chinezești nu sunt la fel de bune ca cele americane. Însă, 15 drone în loc de una și fără niciun scandal în privința drepturilor omului? Este într-adevăr o ofertă bună”, a precizat Pawel Paszak, director al programului de monitorizare a Chinei de la Institutul din Varșovia.

„Proliferarea dronelor de luptă este inevitabilă din cauza exporturilor din China”

Guvernul Chinei a negat faptul că alimentează o cursă globală a armelor, însă jurnaliștii de la Bloomberg au subliniat că țări precum Rusia, Japonia, Coreea de Sud și Turcia își intensifică propria producție de drone militare ca reacție la explozia recentă a exporturilor din China.

„Proliferarea dronelor de luptă este inevitabilă din cauza exporturilor din China”, a explicat Michael Horowitz, om de știință la Universitatea din Pennsylvania, citat de Futurism.

America încă se află în fruntea comerțului global cu drone militare. Momentan, cinci companii din Statele Unite ale Americii înregistrează vânzări de arme militare mai mari decât AVIC.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul hotel cu urși polari, deschis în China, provoacă controverse

China acoperă fiecare spațiu public din țară cu o rețea vastă de camere de supraveghere

10 lucruri bizare interzise în China

China a creat prima rețea cuantică integrată din lume care se întinde pe mii de kilometri