Elon Musk, ironie la adresa lui Jeff Bezos: „Nu poți să o ridici”

29 04. 2021, 09:00

Cursa spațială dintre cei mai bogați oameni din lume a ajuns la un alt nivel după ce Jeff Bezos s-a supărat că Elon Musk a primit un contract bănos de la NASA pentru dezvoltarea modulului care ar urma să îi readucă pe americani pe Lună. Reacția șefului SpaceX a fost una acidă.

Cei doi miliardari, care au încercat să lanseze rachete orbitale cu rază lungă de acțiune, au concurat pentru un contract din bani guvernamentali pentru construirea unei nave spațiale care să trimită astronauții pe Lună în 2024.

Musk a câștigat contractul în valoare de 2,9 miliarde de dolari, pentru programul Human Landing System, iar Bezos s-a supărat. Din această cauză, Blue Origin, compania de rachete spațiale deținută de Jeff Bezos, a depus luni un protest de 50 de pagini la Biroul pentru responsabilitate guvernamentală din SUA (GAO), acuzând Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) că a mutat în ultimul moment condițiile înscrierii ofertelor.

Musk, care deține printre altele și SpaceX, a respins acuzațiile lui Bezos, cu un mesaj scurt pe Twitter: „Nu pot să o ridici (în orbită) lol”. În postarea scurtă, Musk a distribuit inițial și o captură din 2019 cu Jeff Bezos care prezenta modulul lunar al Blue Origin.

Blue Origin, cu mult în spatele SpaceX

Blue Origin a rămas cu mult în spatele SpaceX și United Launch Alliance (ULA) în ceea ce privește transportul orbital, pierzând contracte cu statul de miliarde de dolari, pentru lansări care vor începe din 2022. ULA este o societate mixtă a Boeing Co și Lockheed Martin Corp.

Aceste companii au ca scop să lanseze sateliți în orbită pentru clienți, la un preț accesibil, și să refolosească părți din rachete pentru a reduce costurile.

La începutul lunii aprilie, NASA a acordat SpaceX contractul pentru programul modulului lunar Human Landing System prin care vor fi readuși pe Lună astronauții pentru prima dată din 1972, potrivit Reuters.

Blue Origin, care a participat la licitație împreună cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper, a fost nemulțumită de decizia NASA și a depus contestație la GAO, pe motiv că decizia „elimină oportunitățile pentru concurență, îngustează semnificativ baza de aprovizionare și, nu numai că întârzie, dar pune în pericol și întoarcerea Americii pe Lună”.

Și contractorul militar Dynetics, cu sediul în Alabama, care la rândul lui a participat cu o ofertă a contestat atribuirea contractului NASA către SpaceX.

Compania lui Elon Musk a participat singură la licitație.

Vă recomandăm să citiți și:

SpaceX a lansat pentru NASA un nou zbor istoric cu astronauți- VIDEO

NASA și SpaceX au semnat un acord pentru a nu se „deranja” în spațiu și a coopera pentru siguranță

Jeff Bezos și Elon Musk conduc topul miliardarilor întocmit de Forbes

Cum ar putea Jeff Bezos să-l contracareze pe Elon Musk în cursa spațială