Home » D:News » Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, intră în lumea secretă a superiahturilor

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, intră în lumea secretă a superiahturilor

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, intră în lumea secretă a superiahturilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2021

Faptul că Jeff Bezos a cumpărat un superiaht a readus în atenția publică lumea secretă a globetrotterilor bogați, care se bucură de aceste simboluri ale statutului social.

Experții spun că industria superiahturilor este în plină expansiune de ani de zile, chiar și în timpul încetinirii economiei cauzată de pandemie.

Bezos, fondatorul Amazon și cel mai bogat om din lume, și-a văzut averea aproape dublându-se din 2017, pe măsură ce tot mai mulți oameni au apelat la cumpărături online.

Nu este doar cazul lui Jeff Bezos. Mulți dintre cei mai bogați din lume și-au văzut averile crescând în ultimii ani.

Și, în acest context, șantierele navale au continuat să producă megaiahturi despre care experții spun că sunt din ce în ce mai mari, pe măsură ce câștigă popularitate. Potrivit experților și brokerilor, în 2020 s-au vândut mai multe iahturi decât oricând, urmând ca anul 2021 să bată din nou recordurile de vânzări.

Nava de 127 de metri  este construită în Olanda

Nava de 127 de metri a lui Bezos este construită în Olanda, de compania Oceanco, potrivit Bloomberg News. Se estimează că va costa aproximativ 500 de milioane de dolari, o picătură în ocean pentru cel mai bogat om din lume, a cărui avere a crescut cu 13 miliarde de dolari, într-o singură zi, în 2020. Averea sa este estimată acum la aproape 200 de miliarde de dolari.

Prețul respectiv nu include un „iaht de asistență” mai mic pe care Bezos intenționează să îl cumpere. Iahtul mai mic are o platformă de aterizare pentru elicopter – iubita lui Bezos, vedeta TV Lauren Sanchez, este pilot de elicopter.

Iahtul principal nu poate avea propriul heliport din cauza celor trei catarge pe care le are.

De asemenea, iahtul mai mic va avea și alte facilități, cum ar fi mașini, bărci cu motor de lux și, probabil, chiar și un submarin, spun experții.

Iahtul lui Bezos este aproape la fel de mare ca Marea Piramidă din Giza

Potrivit Bloomberg, proiectul de superiaht, extrem de secret, cunoscut sub numele de Y721, urmează să fie finalizat luna viitoare. Este probabil ca ordinul lui Bezos să fi fost plasat acum câțiva ani, deoarece construcția navelor la comandă poate lua până la cinci ani, potrivit Mediafax.

Oceanco nu a comentat proiectul. Anterior, firma a construit Black Pearl, de 350 de metri, cel de-al doilea cel mai mare iaht cu vele din lume.

Nu există o definiție oficială a unui superiaht (față de un iaht obișnuit), dar în industrie termenul se referă, în general, la un vas care are peste 74 de metri lungime. Unii contestă această definiție, spunând că termenul de superiahturi se aplică navelor de peste 60 de metri lungime. Unii brokeri au ajuns chiar la termenul „gigaiaht” pentru a se referi la navele mai lungi de 90 de metri.

Iahtul lui Bezos este aproape la fel de mare ca Marea Piramidă din Giza, dacă nava ar fi așezată vertical, sau cam jumătate din Turnul Eiffel. Potrivit US National Marine Manufacturers Association, vânzările de bărci au atins maximul a 13 ani în 2020, reflectând modul în care oamenii se alegeau apa pentru activități sigure și distanțare socială.

În prezent există pe mări 9.357 iahturi de peste 20 de metri lungime. Aproximativ 85% dintre acestea sunt cu motor și 15% sunt iahturi cu vele, precum cel comandat de Bezos.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase