Home » D:News » Aproape 200 de diplomați americani au raportat simptome misterioase ale „sindromului Havana”

Aproape 200 de diplomați americani au raportat simptome misterioase ale „sindromului Havana”

Aproape 200 de diplomați americani au raportat simptome misterioase ale „sindromului Havana”
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.07.2021

Până la 200 de cetățeni americani care lucrează în ambasade, misiuni diplomatice și servicii de informații din întreaga lume au raportat simptomele așa-numitului „sindromul Havana”, o afecțiune care a fost raportată pentru prima dată de membrii ambasadei SUA din capitala Cubei.

Simptomele ciudate includ dureri de cap, pierderea auzului, greață, anxietate, dezorientare și „ceață cognitivă”. Uneori, aceste simptome sunt însoțite de un zgomot ascuțit, însă nu tot timpul. Totodată, unii au afirmat că în unele cazuri simptomele apar sau dispar schimbând locația.

Potrivit teoriilor, originea sindromului s-ar regăsi într-un anumit dispozitiv. Într-un raport recent al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA se precizează că „energia de radiofrecvență pulsată, direcționată” ar putea fi în concordanță cu ceea ce au raportat acești diplomați, deși într-un comunicat de presă legat de studiu se afirmă că „comitetul nu a putut exclude alte posibile mecanisme”.

Un studiu publicat în revista JAMA, care a inclus analizarea creierul a 40 de diplomați americani, a indicat unele diferențe. Au fost evidențiate, în special, „diferențe semnificative în volumul substanței albe al întregului creier, volumul regional de materie albă și cenușie, integritatea microstructurală a țesutului cerebelos și conectivitatea funcțională în subrețelele auditive și vizual-spațiale în comparație cu controalele”.

Teoria armei cu microunde care provoacă efectul Frey

Există supoziția că în spatele „sindromului Havana” ar exista o armă care provoacă un efect auditiv cu microunde, cunoscut și sub numele de efectul Frey. Apropierea de frecvențele radio modulate poate determina perceperea clicurilor sonore și chiar a vorbirii. Arma cu microunde este considerată a fi cea mai plauzibilă explicație dintre cele luate în considerare drept posibile cauze ale acestui sindrom.

Credit foto: Shutterstock

Totuși nu există dovezi că ar exista o astfel de armă. Ceva care provoacă efectul Frey ar avea nevoie de multă energie și nu există dovezi că ar exista în mai multe locații în care a fost raportat sindromul Havana. Ultimul loc în care au fost raportate astfel de cazuri a fost Viena, capitala Austriei.

„În coordonare cu partenerii noștri din guvernul SUA, investigăm viguros rapoarte despre posibile incidente de sănătate inexplicabile în comunitatea ambasadei SUA din Viena sau oriunde ar fi raportate”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului SUA despre ultimul incident, potrivit IFL Science.

Potrivit NBC News, aproape jumătate dintre toate cazurile implică ofițeri CIA, 60 din Departamentul Apărării și 50 din Departamentul de Stat. Nu există dovezi clare despre cauza acestor situații și nici cine ar fi în spatele lor, deși administrațiile actuale și anterioare au arătat înspre Rusia.

Rapoarte despre aceste incidente de sindrom Havana au venit de la diplomați americani de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Vă recomandăm să citiți și:

După şase ani de muncă, savanţii chinezi au creat o armă care va neutraliza sistemele electronice ale inamicilor. Raza ucigaşă are o putere uriaşă

Top 20 de inovații militare folosite de-a lungul istoriei

Microundele direcționate au provocat boala misterioasă în cazul diplomaților americani din Cuba

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase